Led na Dunavu prijeti Beogradu

U sektoru vojvođanske opštine Apatina na Dunavu proglašena je vanredna odbrana od poplava zbog gomilanja leda na dijelu takozvane daljske krivine.

Srbija 14.01.2017 | 15:08
Led na Dunavu prijeti Beogradu
Iz preduzeća "Vode Vojvodine" danas je saopšteno da je time vanredna odbrana od eventualnih poplava uslovljenih gomilanjem leda proširena na novih 90 kilometara Dunava.

Budući da je riječ o području od zajedničkog interesa za Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku, pokrenuta je procedura za angažovanje mađarskog ledolomca na Dunavu.

Angažovanje ledolomca iz Mađarske u pomenutom sektoru zasnovano je na međudržavnom sporazumu između Srbije i te susjedne države.



Dolazak ledolomaca iz Mađarske očekuje se u ponedjeljak, 16. januara, ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi.

Kad počne raditi mađarski ledolomac u sektoru Apatina, u Novom Sadu će ponovo biti angažovan brod-potiskivač "Sloga", koji će s Dunava sklanjati polomlomljeni led.

Iz "Voda Vojvodine" navode da je rijeka Sava od noćas potpuno prekrivena ledom, ali da se on zbog porasta temeprature vazduha, topi i puca.

Što se tiče Tise i banatskih vodotokova, oni su i dalje pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom trenutno se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotokova, a vanredna na 104,7 kilometara.

Izvor: Agencije/Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar