Сачувати мир и стабилност у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија у овој години има циљ да стиче нове пријатеље, а да не изгуби ниједног старог, да јача везе и пријатељство међу народима, да сачува мир и стабилност у региону.

Србија 14.01.2017 | 14:30
Сачувати мир и стабилност у региону
"Порука је да ове године буде што мање протеста које упућујемо једни другима, а што више лепих догађаја, добре сарадње и заједничких интереса", рекао је Дачић на новогодишњем пријему, организованом у згради Министарства спољних послова Србије за дипломатски кор и медије.

Он је истакао да је Србија посебну пажњу посветила очувању регионалне стабилности и ублажавању посљедица мигрантске кризе, што ће, нажалост, бити неки од изазова са којима ће се суочавати и у овој години.

Када је ријеч о регионалној сарадњи, он је истакао допринос Србије у покретању и реализацији конкретних пројеката и активности у оквиру Берлинског процеса, као политичког оквира подршке западном Балкану.

Дачић је истакао да се Србије прошле године суочавала са изазовима и да је у нову годину ушла са новим искуствима, те да је показала искрену посвећеност свом најважнијем спољнополитичком циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

"Мислим да са разлогом очекујемо да у 2017. години отворимо више преговарачких поглавља, него у претходној", рекао је Дачић, напомињући да је Србија у прошлој години отворила четири преговарачка поглавља.

Он је додао да ће у 2017. години Србија наставити да се бори за очување свог територијалног интегритета и да никада није, нити ће бјежати од дијалога са било ким, па ни са представницима Приштине.

Дачић је навео да је Србија у више наврата показала и добру вољу и спремност да испуни обавезе из /бриселског/ дијалога и да једнаку посвећеност и спремност очекује и од друге стране, али да, нажалост, у пракси то често није био случај.

"Избегавањем испуњења договореног, једностраним потезима, говором мржње и демонстрацијом силе сасвим сигурно нећемо остварити напредак. Баш као ни претњама угрожавања безбедности дипломатско-конзуларних представништава Србије у иностранству, са каквим се суочавамо ових дана", рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће један од приоритета његовог министарства бити успостављање правног оквира и структуре за економску дипломатију.

"Циљ нам је да створимо мрежу која, бар у овој фази, неће бити широка, али ће бити ефикасна, прилагођена захтевима времена и која ће користити најбоља искуства других европских и светских дипломатија", рекао је он.

Дачић је навео да је прошле године имао 131 сусрет са међународним званичницима, од чега више од 90 у иностранству.

Пријему је присуствовао и амбасадор БиХ у Београду Лазар Миркић.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Интетесовање

14.01.2017 15:46

Стварно ме интересује да ли ови наси регионални политицари знају ста су јуце говорили или радили,или стварно мисле да смо толики дебили да незнамо ста раде.Само је питање које це сутра питакнуе покренути око кога це се луди балканци свадјати.Питање како це се договорити којим редом це зкухати:Бакир,Миле.Иваниц.Цовиц или обрнуто

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.01.2017 16:16

СВАКИ ДАН ТРЛА БНАБА ЛАН И ВИ И СТАБИЛНОСТ И РАТ ДОКЛЕ ЋЕ ТЕ ЗАБАВЉАТИ НАРОД УВЈЕК ЈЕДНА ТЕ ИСТА ПРИЧА КО ПАПАГАЈИ ПОНАВЉАЈУ СВАКИ ДАН ЗА ПЛАТЕ КОЈЕ ЉУДСКИ УМ НЕ МОЖЕ СВАТИТИ.ОКРЕНИМО СЕ ЖИВОТУ ЕКОНОМИЈИ ПОХАПСИТЕ ЛОПОВЕ РАЗБИТЕ ЛАНАЦ КРИМИНАЛА ЛАКО ВАМ ЈЕ ПРИЧАТИ У КРИМИНАЛНИМ ДРЖАВАМА .ТУ СЕ ВРТЕ ПАРЕ ЈОШ ОД РАТА КО НА ТРАЦИ МОЈ ДОБРОИ НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ