Sačuvati mir i stabilnost u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija u ovoj godini ima cilj da stiče nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog, da jača veze i prijateljstvo među narodima, da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Srbija 14.01.2017 | 14:30
Sačuvati mir i stabilnost u regionu
"Poruka je da ove godine bude što manje protesta koje upućujemo jedni drugima, a što više lepih događaja, dobre saradnje i zajedničkih interesa", rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu, organizovanom u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije za diplomatski kor i medije.

On je istakao da je Srbija posebnu pažnju posvetila očuvanju regionalne stabilnosti i ublažavanju posljedica migrantske krize, što će, nažalost, biti neki od izazova sa kojima će se suočavati i u ovoj godini.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, on je istakao doprinos Srbije u pokretanju i realizaciji konkretnih projekata i aktivnosti u okviru Berlinskog procesa, kao političkog okvira podrške zapadnom Balkanu.

Dačić je istakao da se Srbije prošle godine suočavala sa izazovima i da je u novu godinu ušla sa novim iskustvima, te da je pokazala iskrenu posvećenost svom najvažnijem spoljnopolitičkom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.

"Mislim da sa razlogom očekujemo da u 2017. godini otvorimo više pregovaračkih poglavlja, nego u prethodnoj", rekao je Dačić, napominjući da je Srbija u prošloj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja.

On je dodao da će u 2017. godini Srbija nastaviti da se bori za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i da nikada nije, niti će bježati od dijaloga sa bilo kim, pa ni sa predstavnicima Prištine.

Dačić je naveo da je Srbija u više navrata pokazala i dobru volju i spremnost da ispuni obaveze iz /briselskog/ dijaloga i da jednaku posvećenost i spremnost očekuje i od druge strane, ali da, nažalost, u praksi to često nije bio slučaj.

"Izbegavanjem ispunjenja dogovorenog, jednostranim potezima, govorom mržnje i demonstracijom sile sasvim sigurno nećemo ostvariti napredak. Baš kao ni pretnjama ugrožavanja bezbednosti diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu, sa kakvim se suočavamo ovih dana", rekao je Dačić.

On je naglasio da će jedan od prioriteta njegovog ministarstva biti uspostavljanje pravnog okvira i strukture za ekonomsku diplomatiju.

"Cilj nam je da stvorimo mrežu koja, bar u ovoj fazi, neće biti široka, ali će biti efikasna, prilagođena zahtevima vremena i koja će koristiti najbolja iskustva drugih evropskih i svetskih diplomatija", rekao je on.

Dačić je naveo da je prošle godine imao 131 susret sa međunarodnim zvaničnicima, od čega više od 90 u inostranstvu.

Prijemu je prisustvovao i ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Intetesovanje

14.01.2017 15:46

Stvarno me interesuje da li ovi nasi regionalni politicari znaju sta su juce govorili ili radili,ili stvarno misle da smo toliki debili da neznamo sta rade.Samo je pitanje koje ce sutra pitaknue pokrenuti oko koga ce se ludi balkanci svadjati.Pitanje kako ce se dogovoriti kojim redom ce zkuhati:Bakir,Mile.Ivanic.Covic ili obrnuto

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.01.2017 16:16

SVAKI DAN TRLA BNABA LAN I VI I STABILNOST I RAT DOKLE ĆE TE ZABAVLJATI NAROD UVJEK JEDNA TE ISTA PRIČA KO PAPAGAJI PONAVLJAJU SVAKI DAN ZA PLATE KOJE LJUDSKI UM NE MOŽE SVATITI.OKRENIMO SE ŽIVOTU EKONOMIJI POHAPSITE LOPOVE RAZBITE LANAC KRIMINALA LAKO VAM JE PRIČATI U KRIMINALNIM DRŽAVAMA .TU SE VRTE PARE JOŠ OD RATA KO NA TRACI MOJ DOBROI NARODE

ODGOVORITE