Колико су политичари у БиХ мултиетнични?

Политичке кризе се нижу једна за другом, али се рјешења не виде. Представници три конститутивна народа вуку ситуације на своје стране, због личних интереса, а све би много једноставније било да живимо у истинској мултиетничкој држави, тврде поједини аналитичари. А шта каже политика, колико смо заиста мултиетнични?

Босна и Херцеговина 14.01.2017 | 13:33
Колико су политичари у БиХ мултиетнични?
Сарајево није Техеран, баш као што ни Бањалука не може бити Београд, или било који други град. Ипак, актуелне политике које имају сједишта у овим градовима БиХ немају претјерано разумијевања за оне друге или треће, нити жеље за њиховим присуством, тврде аналитичари.

Попис је показао чињенично стање, да у одређеним дијеловима БиХ поред једног, готово да и нема грађана друга два конститутивна народа. А политичари умјесто да држави настоје вратити мултиетнички сјај, имају другачије циљеве којим продубљују друштвену кризу.

"Рјешење је врло једноставно, бошњачка политика морала би да развије визију мултиетничке БиХ, а не да се веже за радикалну политику Ердогана у Турској. Рекао бих да је господин Изетбеговић одустао од БиХ. То показује његова политика од доласка на власт, то показује начин на који он радикализује унутарбошњачко друштвено поље", каже Енвер Казаз, професор на Филозофском факултету у Сарајеву.

Али супротно мултиетничким принципима не понаша се само Изетбеговић. Готово цјелокупна актуелна политичка елита размишља на исти начин, сматрају у СДП-у.

Умјесто да граде међусобне односе кроз међусобну сарадњу, актуелни политички представници окрећу се центрима моћи изван БиХ, које сматрају својом браћом и сестрама. А да их друго или другачије и то у властитој држави не интересује, показује чак и расподјела јавних добара, кажу у СДП.

"Три највећа телеком оператера у БиХ се приватизују на сљедећи начин. М:тел је приватизовала српска или телеком фирма из Србије, ХТ Еронет треба да приватизуј ТХТ Загреб, значи хрватска фирма, а БХ Телеком треба да приватизује турска фирма. Је ли то на сцени подјела БиХ по старим матрицама - Срби, Хрвати и турски дио?", пита се Енвер Биједић, члан СДП-а.

На недостатак мултиетничке културе у БиХ политички представници СДА и СНСД-а посматрају на сљедећи начин:

"Представници свих народа представљају институције и ту нема ништа спорно, Парламент и Савјет министара, све агенције. Уколико би се направила јаснија, конкретнија, дубинска анализа онда би показала да је учешће српског народа у тим институцијама државе далеко већа него је то попис", каже Сафет Софтић, члан СДА.

"Нажалост ја мислим да је рат нанио несагледиве демографске посљедице по БИХ, па и на Сарајево. Боље би било да има више мултиетничности, мислим да би се лакше налазила рјешења, али имамо оно што имамо и то треба искористити за напредак БиХ", тврди Никола Шпирић, члан СНСД-а.

Супротстављени политички ставови неријетко су знак грађанима да суживот можда и није могућ, те да су пријетња једни другима.

А у исто вријеме у јавности супротстављени политичари, иза паравана, врло једноставно постижу договоре, онда када је то њима интерес.

И управо када њима буде интерес суживот, тада ће и бити могућ.

Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

14.01.2017 12:46

Браво за текст. Треба смијенити данашњу поларизовану и корумпирану политичку елиту и поставити младе, неоптерећене кадрове који ће водити ову земљу у правом смијеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре драган

14.01.2017 13:02

Кога би ти пиставио Драгане? Наведи три имена која це бити прихватљива за све !

Name

Јаг

14.01.2017 13:15

Ево од мене три предлога....Крсмановиц, Сукало, Наса Странка!

Name

зумба

14.01.2017 12:59

Истоцно Сарајево,истоцна Босна це бити наса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво Од Семберија

14.01.2017 13:01

Е сто ови са н ниједан поједностависе ствари! Мало да одваде босњаци, мало остсли и ето нам мултиетицности намах! Ста цемо са ових двдесет и кусур година у којима су одгојене генерсције младих из три народа ,са три сколе,три религије...три. Како год - дзабе сте крецили јер крцаг је пукао и узалуд се трудити да се скрпи. Ко вјерује да це се мултетицност овдје удомацити нека погледа наслове на порталима а и коменаре на њима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.01.2017 13:25

Браво за коментар. Ово је трајно промијењено стање, овдје висе повратка на нормално нема. Замрзили смо се у рату, данас се мрзимо јос висе јер су генерације одрасле на мрзњи. Истине висе нема, истина је оно сто политицари казу својим изманипулисаним гласацким масинама да је истина. Тјерајте дјецу да иду напоље.