ХДЗ и СДА о промјенама Изборног закона

Страначке делегације ХДЗ и СДА разматраће неријешена питања која се тичу одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци", апелације Боже Љубића и пресуде у случају Мостара коју је својевремено поднијела Борјана Кришто.

Босна и Херцеговина 14.01.2017 | 11:00
ХДЗ и СДА о промјенама Изборног закона
Руководства ХДЗ-а БиХ и СДА требало би да наредне седмице отворе низ разговора о измјенама Изборног закона БиХ, али ће они, као и припреме више варијанти рјешења, бити одржани далеко од очију јавности како би, евентуално, дали простора за успјех, пише данашњи загребачки "Вечерњи лист" издање за БиХ.

На конкретним приједлозима су са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем радили његов замјеник Борјана Кришто, која је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, те Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Прве двије пресуде односе се на избор чланова Предсједништва БиХ, те избор делегата у Дом народа, док пресуда за Мостар тражи промјену начина бирања одборника у Градско вијеће с обзиром на непропорционалност.

Према ранијим наводима, договор о начину бирања чланова Предсједништва БиХ био је усаглашен, било је предвиђено доношење посебног закона који би дефинисао то питање.

То рјешење подразумијева формулу према којој би се сви, укључујући мањине, могли кандидовати за Предсједништво БиХ.

Након што је Уставни суд БиХ оспорио одредбе о броју делегата из појединих кантона који се бирају у Дому народа Федерације БиХ, суштина приједлога састоји се у онемогућавању злоупотреба народног легитимитета у изборном процесу.

Срна

Коментари / 0

Оставите коментар