HDZ i SDA o promjenama Izbornog zakona

Stranačke delegacije HDZ i SDA razmatraće neriješena pitanja koja se tiču odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", apelacije Bože Ljubića i presude u slučaju Mostara koju je svojevremeno podnijela Borjana Krišto.

Bosna i Hercegovina 14.01.2017 | 11:00
HDZ i SDA o promjenama Izbornog zakona
Rukovodstva HDZ-a BiH i SDA trebalo bi da naredne sedmice otvore niz razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali će oni, kao i pripreme više varijanti rješenja, biti održani daleko od očiju javnosti kako bi, eventualno, dali prostora za uspjeh, piše današnji zagrebački "Večernji list" izdanje za BiH.

Na konkretnim prijedlozima su sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem radili njegov zamjenik Borjana Krišto, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prve dvije presude odnose se na izbor članova Predsjedništva BiH, te izbor delegata u Dom naroda, dok presuda za Mostar traži promjenu načina biranja odbornika u Gradsko vijeće s obzirom na neproporcionalnost.

Prema ranijim navodima, dogovor o načinu biranja članova Predsjedništva BiH bio je usaglašen, bilo je predviđeno donošenje posebnog zakona koji bi definisao to pitanje.

To rješenje podrazumijeva formulu prema kojoj bi se svi, uključujući manjine, mogli kandidovati za Predsjedništvo BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe o broju delegata iz pojedinih kantona koji se biraju u Domu naroda Federacije BiH, suština prijedloga sastoji se u onemogućavanju zloupotreba narodnog legitimiteta u izbornom procesu.

Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar