Подриње на тамјан мирише

Азбуковачко пливање за богојављенски "Златни крст", које ће бити одржано на Дрини код Љубовије, уз Етно-село "Врхпоље" у истоименом селу 19. јануара, биће јубиларно десето, рекао нам је Никола Кнежевић, један од утемељивача ове манифестације, која се од прве године одвија уз благослов епископа шабачког Лаврентија.

Република Српска 13.01.2017 | 20:43
Подриње на тамјан мирише
Пливаће се, каже наш саговорник, "у спомен на Христове године живота проведених на земљи, до васкрснућа".

Организатори ове, увек добро посећење приредбе, су Црквена општина Азбуковачка, Рафтинф клуб "Дринска регата" и Етно-село "Врхпоље", уз покровитељство "Вулкан" издаваштва "Момо и Мањана из Београда" и канцелариија за веронауку и мисију.

"Циљ ове манифестације је очување традиције народа азбуковачког краја, развој верског и етно-туризма, промоција рафтинг спорта и еволуције рекреативног пловног туризма", каже азбуковачки домаћин Никола Кнежевић.



"Желимо кроз ове приредбе да допринесемо очувању Дрине и водних ресурса уопште. Непрестано, путем нама доступних медија, указујемо на значај ове богојављанске светковине коју посећују многи људи, не само из Азбуковице, већ и из других делова Србије, из суседне Републике Српске, али и из расејања."

Епископ шабачки Лаврентије Трифуновић, који је недалеко од Дрине подигао манастир Соко град, у част Светог владике Николаја, али и остале манстире и цркве, каже да је "у Азбуковици за Богојављење кад се плива за крст часни посебно лепо, пријатно и свечано, упркос ниским температурама".



"Са свих страна слије се мирис тамјана из наших чувених азбуковачких богомоља, што уз радосна лица наших људи, пливача и публике, уз прелепи амбијент даје човеку неку чудесну вољу као да би могао да полети", каже владика Лаврентије.

"Лепо је да се види и ужива у истинском враћању наших људи вери на обе обале Дрине, јер се и у најновијим мукама видело да без вере ништа друго не вреди."

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар