Podrinje na tamjan miriše

Azbukovačko plivanje za bogojavljenski "Zlatni krst", koje će biti održano na Drini kod Ljubovije, uz Etno-selo "Vrhpolje" u istoimenom selu 19. januara, biće jubilarno deseto, rekao nam je Nikola Knežević, jedan od utemeljivača ove manifestacije, koja se od prve godine odvija uz blagoslov episkopa šabačkog Lavrentija.

Republika Srpska 13.01.2017 | 20:43
Podrinje na tamjan miriše
Plivaće se, kaže naš sagovornik, "u spomen na Hristove godine života provedenih na zemlji, do vaskrsnuća".

Organizatori ove, uvek dobro posećenje priredbe, su Crkvena opština Azbukovačka, Raftinf klub "Drinska regata" i Etno-selo "Vrhpolje", uz pokroviteljstvo "Vulkan" izdavaštva "Momo i Manjana iz Beograda" i kancelariija za veronauku i misiju.

"Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije naroda azbukovačkog kraja, razvoj verskog i etno-turizma, promocija rafting sporta i evolucije rekreativnog plovnog turizma", kaže azbukovački domaćin Nikola Knežević.



"Želimo kroz ove priredbe da doprinesemo očuvanju Drine i vodnih resursa uopšte. Neprestano, putem nama dostupnih medija, ukazujemo na značaj ove bogojavljanske svetkovine koju posećuju mnogi ljudi, ne samo iz Azbukovice, već i iz drugih delova Srbije, iz susedne Republike Srpske, ali i iz rasejanja."

Episkop šabački Lavrentije Trifunović, koji je nedaleko od Drine podigao manastir Soko grad, u čast Svetog vladike Nikolaja, ali i ostale manstire i crkve, kaže da je "u Azbukovici za Bogojavljenje kad se pliva za krst časni posebno lepo, prijatno i svečano, uprkos niskim temperaturama".



"Sa svih strana slije se miris tamjana iz naših čuvenih azbukovačkih bogomolja, što uz radosna lica naših ljudi, plivača i publike, uz prelepi ambijent daje čoveku neku čudesnu volju kao da bi mogao da poleti", kaže vladika Lavrentije.

"Lepo je da se vidi i uživa u istinskom vraćanju naših ljudi veri na obe obale Drine, jer se i u najnovijim mukama videlo da bez vere ništa drugo ne vredi."

BN televizija(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar