Да ли је страх од петка 13. оправдан?

Петак 13. и то први ове године. Они који су сујеверни, посебно су опрезни током цијелог дана. Страх од тзв. црног петка један је од најраширенијих митова и најприхваћеније празноверје на свијету.

Република Српска 13.01.2017 | 21:50
Да ли је страх од петка 13. оправдан?
Човјек је по природи религиозно биће и има потребу да увијек вјерује у нешто. Проспете ли воду за срећу или се ухватите за дугме када угледате оџачара? Склоните ли се с пута када видите црну мачку или се обрадујете када пронађете дјетелину са четири листа?

"Да не чује зло."

То је једно од најраспрострањенијих облика сујевјерја код нас. Заснива се на вјеровању да су богови живјели у дрвећу и да су на овај начин услишавали наше жеље. Такође, вјерује се да овај ритуал штити људе од злих духова.

Велики број овдашњих људи још вјерује у натприродне појаве не тражећи за то и реална објашњења. Петак 13. многима представља дан када би најрадије остали у кревету или барем код куће, а путовања и ризични подухвати одгађају се за дан касније.

По традицији се овај број везује за 13 гостију на Тајној вечери и то да је Исус Христ разапет на крст у петак, као и да је 13. гост на вечери издао Исуса. У нумерологији, број 12 сматра се комплетним и односи се на мјесеце у години, број часова у сату, 12 богова на Олимпу, 12 Исусових апостола и 12 знакова хороскопа, док се 13 као сљедећи у низу сматра баксузним и ремети концепцију.

Сујевјерје је нешто што је страно једној религији, а човјек, који довољно не познаје суштину своје религије, постаје мета празновјерја.

"Ако је Бог с нама ко ће против нас. Треба да се заљубимо у Господа Бога, да га волимо онако као што он воли нас и никаква црна мачка, петак 13. и никакве гатке не могу нам наудити", каже протонамјесник отац Миран Гавриловић за БН телевизију.

Уколико сте сујеверни, потрудите се да немате црне мисли. Са празновјерјима страхови постају већи.

А никад се не зна, можда вам баш овај дан буде успјешан и срећан.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ауди

13.01.2017 22:27

Мени и није бас тако био црни петак кад сам цуо да Због кашњења испуњавања дефинисаних мјера Властима у БиХ стигла лоша вијест из ММФ-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

14.01.2017 03:42

Омега цега

Name

Михаило Микиц

14.01.2017 03:46

Цега се цовјек у зивоту пласи то њега најцесце у зовоту и снадје. Зато треба вјеровати у Бога, да неби вјеровали у дјавола и људске глупости!

Name

корни

13.01.2017 22:44

То колико нас воли види се свако веце у пола осам на дневнику,кад збрајамо зртве у свијету.Какав бог, какви бакраци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик је Петак 13 за СВАКИ дан у РС

13.01.2017 22:57

ПЕТАК 13 је обичан дан. Ал би могао бити и један од бољих уколико се ова МАФИЈА на челу са Милорадом Додиком УКЛОНИ . ЈА Послије сваког ХОРОР филма ВОЛИМ погледати моју омиљену Серију ; БОЉИ ЖИВОТ . Па онда на Спавање ,, !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕНАЦ

13.01.2017 23:42

Сто висе пазимо да нам се несто не избаксузира,то је веца санса да нам се несто деси.То је реко Сизиф из Завидовица ;)

ОДГОВОРИТЕ