Da li je strah od petka 13. opravdan?

Petak 13. i to prvi ove godine. Oni koji su sujeverni, posebno su oprezni tokom cijelog dana. Strah od tzv. crnog petka jedan je od najraširenijih mitova i najprihvaćenije praznoverje na svijetu.

Republika Srpska 13.01.2017 | 21:50
Da li je strah od petka 13. opravdan?
Čovjek je po prirodi religiozno biće i ima potrebu da uvijek vjeruje u nešto. Prospete li vodu za sreću ili se uhvatite za dugme kada ugledate odžačara? Sklonite li se s puta kada vidite crnu mačku ili se obradujete kada pronađete djetelinu sa četiri lista?

"Da ne čuje zlo."

To je jedno od najrasprostranjenijih oblika sujevjerja kod nas. Zasniva se na vjerovanju da su bogovi živjeli u drveću i da su na ovaj način uslišavali naše želje. Takođe, vjeruje se da ovaj ritual štiti ljude od zlih duhova.

Veliki broj ovdašnjih ljudi još vjeruje u natprirodne pojave ne tražeći za to i realna objašnjenja. Petak 13. mnogima predstavlja dan kada bi najradije ostali u krevetu ili barem kod kuće, a putovanja i rizični poduhvati odgađaju se za dan kasnije.

Po tradiciji se ovaj broj vezuje za 13 gostiju na Tajnoj večeri i to da je Isus Hrist razapet na krst u petak, kao i da je 13. gost na večeri izdao Isusa. U numerologiji, broj 12 smatra se kompletnim i odnosi se na mjesece u godini, broj časova u satu, 12 bogova na Olimpu, 12 Isusovih apostola i 12 znakova horoskopa, dok se 13 kao sljedeći u nizu smatra baksuznim i remeti koncepciju.

Sujevjerje je nešto što je strano jednoj religiji, a čovjek, koji dovoljno ne poznaje suštinu svoje religije, postaje meta praznovjerja.

"Ako je Bog s nama ko će protiv nas. Treba da se zaljubimo u Gospoda Boga, da ga volimo onako kao što on voli nas i nikakva crna mačka, petak 13. i nikakve gatke ne mogu nam nauditi", kaže protonamjesnik otac Miran Gavrilović za BN televiziju.

Ukoliko ste sujeverni, potrudite se da nemate crne misli. Sa praznovjerjima strahovi postaju veći.

A nikad se ne zna, možda vam baš ovaj dan bude uspješan i srećan.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

audi

13.01.2017 22:27

Meni i nije bas tako bio crni petak kad sam cuo da Zbog kašnjenja ispunjavanja definisanih mjera Vlastima u BiH stigla loša vijest iz MMF-a

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

14.01.2017 03:42

Omega cega

Name

Mihailo Mikic

14.01.2017 03:46

Cega se covjek u zivotu plasi to njega najcesce u zovotu i snadje. Zato treba vjerovati u Boga, da nebi vjerovali u djavola i ljudske gluposti!

Name

korni

13.01.2017 22:44

To koliko nas voli vidi se svako vece u pola osam na dnevniku,kad zbrajamo zrtve u svijetu.Kakav bog, kakvi bakraci.

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik je Petak 13 za SVAKI dan u RS

13.01.2017 22:57

PETAK 13 je običan dan. Al bi mogao biti i jedan od boljih ukoliko se ova MAFIJA na čelu sa Miloradom Dodikom UKLONI . JA Poslije svakog HOROR filma VOLIM pogledati moju omiljenu Seriju ; BOLJI ŽIVOT . Pa onda na Spavanje ,, !!

ODGOVORITE
Name

OZRENAC

13.01.2017 23:42

Sto vise pazimo da nam se nesto ne izbaksuzira,to je veca sansa da nam se nesto desi.To je reko Sizif iz Zavidovica ;)

ODGOVORITE