Мерцедес у жижи Ф1 афере - ФИА тражи оправдање за „фриц“ систем!

Ферари се као челична киша сручио на Мерцедес и Ред Бул од којих се под хитно тражи да положе рачуне због „дозвољено – недозвољене“ хидраулике ослањања.

Остали спортови 21.01.2017 | 15:15
Мерцедес у жижи Ф1 афере - ФИА тражи оправдање за „фриц“ систем!
Нема недодирљивих у Формули 1! Као што смо већ писали ФИА се позитивно изјаснила по питању тужбе Ферарија који терети Мерцедес АМГ Петронас да спрема недозвољени „фриц“ концепт хидрауличне подршке систему ослањања између точкова предње и задње осовине. Ако је тако, онда је Сребрна стрела саздана на подвали...

Са инжењерске стране све је јасно! Мерцедес уз „фриц“ решава аеродинамички проблем, односно редукује коефицијент губитка тракције при проласку кроз кривину. То се ради због тога што класични амортизери не завршавају посао. Једноставно, предњи точак има своју путању и своју тракцију наспрам асфалта, док задњи чини исто. Уз „фриц“ све је једноставније. Да не правимо фаму око свега најбоље је да кажемо да је идеја конструктора да једноставно усагласе осцилације предњег и задњег точка и поравнају каросерију болида. Мерцедес све то подржава уз помоћ хидраулике, односно уља под притиском. За Ред Бул се сматра да се кроз „фриц“ технологију окренуо нешто конвенционалнијем приступу. Они, бар по првим информацијама проблеме тракције кроз „фриц“ технологију решавају на механичком, не на хидрауличном пољу.

Шта ФИА може да уради? Наједноставније ће бити уколико истрага покаже стриктно кршење Ф1 правилника. У тим условима у жаргону речено Мерцедес АМГ Петронас је пукао. Мораће да се врате на стандардно ослањање пошто за детаљу ревизију свега тренутно нема довољно времена. Могуће је и да тим Тото Волфа упоредо ради на стандардној, као и на прикривеној „фриц“ технологији. Уколико је то тачно онда Немци имају кеца у рукаву.

Како било Ферари је појачао притисак на ФИА федерацију. Истераће своје, па куд пукло. Тренутно се чини да је Светска аутомобилистичка федерација у необраном грожђу. Скоро је па сигурно да је Мерцедес на будућем Хамилтоновом болиду целу причу склопио на принципу игре на граници регуларности. Докази против тимова Тото Волфа и Дитриха Матешицабиће тешко изведени, па је правда по Фераријевој тужби још увек на дугом штапу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар