Економиста предвиђа финансијски "удар"

Сер Џон Викерс упозорава да се ускоро спрема удар озбиљне финансијске кризе, а Банка Енглеске притом није учинила ништа да би се то спречило.

Свијет 13.01.2017 | 08:32
Економиста предвиђа финансијски "удар"
Британске банке и финансијски ситеми су још увек веома крхки, што би могло да доведе до још једне катастрофе у светлу велике кризе, изјавио је економиста који је водио Независну комисију за банкарство.

Сер Џон је рекао за ИТВ Неwс: “Олуја ће доћи, не можемо предвидети када, али морате да будете спремни на то.“

“Зато желите да структуре зграда буду јаке, чврсте, отпорне и спремне за лоше време које стиже, а ја мислим да смо ојачали зграде- финансијски систем у Великој Британији и на међународном плану.

Али нисмо учинили довољно. Морамо да урадимо више, а онда када дође следећа веома тешка олуја, бићемо у бољој позицији него што смо сада, и моћи ћемо да се одбранимо.“

Влада Британије је затражила од Викерса да смисли реформе како би банкарски систем био безбеднији, али им је одговорио да мере уведене од стране Банке Енглеске нису довољно добре.

То значи да банке нису безбедне онолико колико би требало да буду, и то остаје велики ризик за економију, рекао је сер Џон.

Биланси су тестирани у оквиру овог система да би се видело како би прошли у шокантним тржишним условима.

Краљевска банка Шкотске није прошла на провери која је спроведена крајем прошле године, и наређено је да ојача своју позицију.

Власти не траже од банака да држе довољно новца за одбрану од проблема у тешким условима, упозорио је сер Џон.

Он је рекао: “Чак и након скоро 10 година од кризе, ми омогућавамо нашим банкама да раде са експозитурама, кредитирањем, другим трговинским позицијама и свим осталим, што је огроман део акционарског капитала у тим банкама, чак и у односу на регулаторне мере тог капитала.“

“Да сте имали мере на тржишту, тај део би био још већи. Мислим да то није сигуран начин да се води економски систем. Ако бисмо имали још једну економску кризу са јавним финансијерима изложенијим него што су били последњи пут, ко зна шта би се десило. Мислим да смо у непотребно лошој и крхкој позицији.“

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бреxит

13.01.2017 11:09

Знаци да је бреxит досао у право вријеме. Ко це њима помоци кад све оде,опет, у П.М.? Грцка има ЕУ а Британија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видим

13.01.2017 11:50

Ниста ви небрините ,за њих они праве олује ;а они је и стављају.треба опет мале срусити"знацило би негде у овом стилу због цега нисте мислили:зар вас нисмо упозорили Е сада плацајте момци за своје глупости