Ekonomista predviđa finansijski "udar"

Ser Džon Vikers upozorava da se uskoro sprema udar ozbiljne finansijske krize, a Banka Engleske pritom nije učinila ništa da bi se to sprečilo.

Svijet 13.01.2017 | 08:32
Ekonomista predviđa finansijski "udar"
Britanske banke i finansijski sitemi su još uvek veoma krhki, što bi moglo da dovede do još jedne katastrofe u svetlu velike krize, izjavio je ekonomista koji je vodio Nezavisnu komisiju za bankarstvo.

Ser Džon je rekao za ITV News: “Oluja će doći, ne možemo predvideti kada, ali morate da budete spremni na to.“

“Zato želite da strukture zgrada budu jake, čvrste, otporne i spremne za loše vreme koje stiže, a ja mislim da smo ojačali zgrade- finansijski sistem u Velikoj Britaniji i na međunarodnom planu.

Ali nismo učinili dovoljno. Moramo da uradimo više, a onda kada dođe sledeća veoma teška oluja, bićemo u boljoj poziciji nego što smo sada, i moći ćemo da se odbranimo.“

Vlada Britanije je zatražila od Vikersa da smisli reforme kako bi bankarski sistem bio bezbedniji, ali im je odgovorio da mere uvedene od strane Banke Engleske nisu dovoljno dobre.

To znači da banke nisu bezbedne onoliko koliko bi trebalo da budu, i to ostaje veliki rizik za ekonomiju, rekao je ser Džon.

Bilansi su testirani u okviru ovog sistema da bi se videlo kako bi prošli u šokantnim tržišnim uslovima.

Kraljevska banka Škotske nije prošla na proveri koja je sprovedena krajem prošle godine, i naređeno je da ojača svoju poziciju.

Vlasti ne traže od banaka da drže dovoljno novca za odbranu od problema u teškim uslovima, upozorio je ser Džon.

On je rekao: “Čak i nakon skoro 10 godina od krize, mi omogućavamo našim bankama da rade sa ekspoziturama, kreditiranjem, drugim trgovinskim pozicijama i svim ostalim, što je ogroman deo akcionarskog kapitala u tim bankama, čak i u odnosu na regulatorne mere tog kapitala.“

“Da ste imali mere na tržištu, taj deo bi bio još veći. Mislim da to nije siguran način da se vodi ekonomski sistem. Ako bismo imali još jednu ekonomsku krizu sa javnim finansijerima izloženijim nego što su bili poslednji put, ko zna šta bi se desilo. Mislim da smo u nepotrebno lošoj i krhkoj poziciji.“

Izvor: Webtribune.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brexit

13.01.2017 11:09

Znaci da je brexit dosao u pravo vrijeme. Ko ce njima pomoci kad sve ode,opet, u P.M.? Grcka ima EU a Britanija?

ODGOVORITE
Name

Vidim

13.01.2017 11:50

Nista vi nebrinite ,za njih oni prave oluje ;a oni je i stavljaju.treba opet male srusiti"znacilo bi negde u ovom stilu zbog cega niste mislili:zar vas nismo upozorili E sada placajte momci za svoje gluposti