Избор радника открива намјере послодавца

У зависности од делатности, послодавци у Српској имају прилично различите склоности кад је реч о старосној доби радне снаге коју запошљавају.

Република Српска 13.01.2017 | 08:02
Избор радника открива намјере послодавца
У агенцијама које посредују при запошљавању истичу да су послодавци, у принципу, заинтересованији за млађе сараднике.

"Радије ће се потрудити да неког оспособе за планиране задатке него да му мењају стечене навике донесене из 'лошијих организација'", каже директор Агенције “Спектар” Мирослав Вукајловић.

Међутим, како је ситуација на тржишту рада неповољна из угла оних којима требају сарадници, у последње време све више се траже искуснији радници, у зрелијим годинама.

"'Старији' радници су често мотивисанији за посао него млађи, што је најчешће главни фактор приликом избора будућих сарадника" објашњава Вукајловић.

У бањалучкој компанији “Крајина клас” предност такође дају старијој радној снази.

"Ти људи су културни и имају одговорнији однос према послу. Младе најпре требате учити основној култури, па онда редом" каже власник овог предузећа Саша Тривић.

У Удружењу радника угоститељства и туризма РС наглашавају да је у угоститељским објектима дефинитивно заступљена млађа радна снага, којом је лакше манипулисати.

"Лако је дете од 18 година искориштавати да ради по 12 и више сати, а да за свој рад добију по 450-500 КМ. Већини послодаваца у овој бранши искуство не одговара, јер таквим људима не могу манипулисати" каже председник Удружења Жељко Татић.

Идеалне трговкиње

У Асоцијација самосталних трговачких радњи Бањалука кажу да је најидеалнија старосна доб за трговкиње између 30 и 40 година.

"Наравно, има и старијих и млађих, али највише је радница у поменутом распону година. Оне послодавцима одговарају јер су озбиљне, културне, љубазне, а имају и мање породичних обавеза. За бутике траже младе и згодне девојке, јер је ту реч о гардероби и моди, али за продају шећера и уља године нису пресудне" каже председник ове асоцијације Богдан Марјановић.

Извор: Блиц
Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

роккy

13.01.2017 09:43

Дискриминација по сваком питању.Тразе младе раднике са искуством за 400 КМ.Сваки радник који је постено плацен и има 40-сатно радно вријеме по седмици је задовољан послодавцем.А послодавци (трговацке радње махом) раде 7 дана у седмици од 6-22 зими а љети 6-23 х.Прековремене сате не исплацују нити обрацунавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

13.01.2017 11:01

Браво за коментар. има ли ико да стане украј приватницима.

Name

Тривић је бањалучанин

13.01.2017 10:47

Тривић је стари бањалучанин.Човјек зна шта је култура и није му толико битно колико неко има година.Најгора је ова корумпирана багра која је дошла из Кључа или Петровца

ОДГОВОРИТЕ