Izbor radnika otkriva namjere poslodavca

U zavisnosti od delatnosti, poslodavci u Srpskoj imaju prilično različite sklonosti kad je reč o starosnoj dobi radne snage koju zapošljavaju.

Republika Srpska 13.01.2017 | 08:02
Izbor radnika otkriva namjere poslodavca
U agencijama koje posreduju pri zapošljavanju ističu da su poslodavci, u principu, zainteresovaniji za mlađe saradnike.

"Radije će se potruditi da nekog osposobe za planirane zadatke nego da mu menjaju stečene navike donesene iz 'lošijih organizacija'", kaže direktor Agencije “Spektar” Miroslav Vukajlović.

Međutim, kako je situacija na tržištu rada nepovoljna iz ugla onih kojima trebaju saradnici, u poslednje vreme sve više se traže iskusniji radnici, u zrelijim godinama.

"'Stariji' radnici su često motivisaniji za posao nego mlađi, što je najčešće glavni faktor prilikom izbora budućih saradnika" objašnjava Vukajlović.

U banjalučkoj kompaniji “Krajina klas” prednost takođe daju starijoj radnoj snazi.

"Ti ljudi su kulturni i imaju odgovorniji odnos prema poslu. Mlade najpre trebate učiti osnovnoj kulturi, pa onda redom" kaže vlasnik ovog preduzeća Saša Trivić.

U Udruženju radnika ugostiteljstva i turizma RS naglašavaju da je u ugostiteljskim objektima definitivno zastupljena mlađa radna snaga, kojom je lakše manipulisati.

"Lako je dete od 18 godina iskorištavati da radi po 12 i više sati, a da za svoj rad dobiju po 450-500 KM. Većini poslodavaca u ovoj branši iskustvo ne odgovara, jer takvim ljudima ne mogu manipulisati" kaže predsednik Udruženja Željko Tatić.

Idealne trgovkinje

U Asocijacija samostalnih trgovačkih radnji Banjaluka kažu da je najidealnija starosna dob za trgovkinje između 30 i 40 godina.

"Naravno, ima i starijih i mlađih, ali najviše je radnica u pomenutom rasponu godina. One poslodavcima odgovaraju jer su ozbiljne, kulturne, ljubazne, a imaju i manje porodičnih obaveza. Za butike traže mlade i zgodne devojke, jer je tu reč o garderobi i modi, ali za prodaju šećera i ulja godine nisu presudne" kaže predsednik ove asocijacije Bogdan Marjanović.

Izvor: Blic
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rokky

13.01.2017 09:43

Diskriminacija po svakom pitanju.Traze mlade radnike sa iskustvom za 400 KM.Svaki radnik koji je posteno placen i ima 40-satno radno vrijeme po sedmici je zadovoljan poslodavcem.A poslodavci (trgovacke radnje mahom) rade 7 dana u sedmici od 6-22 zimi a ljeti 6-23 h.Prekovremene sate ne isplacuju niti obracunavaju.

ODGOVORITE
Name

SDS

13.01.2017 11:01

Bravo za komentar. ima li iko da stane ukraj privatnicima.

Name

Trivić je banjalučanin

13.01.2017 10:47

Trivić je stari banjalučanin.Čovjek zna šta je kultura i nije mu toliko bitno koliko neko ima godina.Najgora je ova korumpirana bagra koja je došla iz Ključa ili Petrovca

ODGOVORITE