Како је петак 13. дошао на лош глас

Страх од петка 13. описан је у многим хорор филмовима, а традиција ширења стрепње на тај дан, понавља се из године у годину.

Свијет 13.01.2017 | 07:57
Како је петак 13. дошао на лош глас
Историчари не могу да се сложе како је дошло до стварања ове, сада већ традиције, али многи верују да потиче од чувене "Тајне вечере" и њених 13 гостију који су сели за сто у петак, дан пре Христовог распећа. Јуда, који је био издајник, био је 13. особа за столом.

Оно што је почело као хришћанско тумачење успело је да се лансира као феномен у Америци. Људи су избегавали, а и даље избегавају хотелске собе са бројем 13, не седе у 13. реду док лете авионом и пазе кад морају да оду на 13. спрат неке зграде.

Међутим постоје и друге теорије о томе како је овај "баксузни дан" постао предзнак лоше среће.

"Многи покушавају да објасне необјашњиво" каже истакнути професор са Пенсилванијског Универзитета, доктор Сајмон Бронер.

По његовом мишљењу, петак тринаести је згодна одредница за оне људе који траже узрок своје несреће. Али овај број се сматра и срећним у неким земљама, на пример у Италији. Међутим, Италијани зато страхују од броја 17.

"Постоји можда зрно истине у најпознатијој теорији о "Тајној вечери", али проблем је што то не може да се повеже са неким модерним веровањима. Психолози страх од овог дана често третирају као стварни" каже професор Бронер.

Такозвана трискаидекафобија је страх од броја 13. Она је имала ефекат на Викинге. Верује се да је Бог Локи у Норси пентеону био 13-ти Бог. Ово је касније по хришћанском веровању преведено у то да је Сатана 13-ти анђео.

На пример, у Месопотамији, Хамурабијев закон нема број 13 у својој бројној листи правила.

У Формули 1, не постоји ауто са бројем 13. Број се склоњен након што су два возача под тим бројем погинула у удесима.

У холандском граду Утрехту на железничкој станици не постоји перон са бројем 13.

"Без обзира да ли верујете или не у то да је петак 13. баксузни дан, ипак се не треба ругати туђим уверењима и треба их поштовати" каже професор антропологије, Фил Стивенс (74) са Униферзитета у Бафалу.

Осим теорије о "Тајној вечери" постоје још многе друге претпоставке о овом броју и дану.

У нумерологији број 12 се гледа као целина: 12 богова на Олимпу, 12 племена у Израелу, 12 апостола, као и 12 наследника Мухамеда у шиитском исламу. Све преко 12 се сматра непотпуним, барем по нумеролозима.

И Шпанија и Грчака сматрају да је број 13 несрећан, али код њих је четвртак 13. обележен као дан страха. За Грке и Шпанце, то проистиче од грчаког бога рата Марса. Уторак ("мартес" на шпанском) је дан Марса и сматра се лошим предзнаком.

Извор: Тиме , ХЕАВY.ЦО
Фото: ХРТ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мило

13.01.2017 07:08

Много је гори број 666

ОДГОВОРИТЕ