Kako je petak 13. došao na loš glas

Strah od petka 13. opisan je u mnogim horor filmovima, a tradicija širenja strepnje na taj dan, ponavlja se iz godine u godinu.

Svijet 13.01.2017 | 07:57
Kako je petak 13. došao na loš glas
Istoričari ne mogu da se slože kako je došlo do stvaranja ove, sada već tradicije, ali mnogi veruju da potiče od čuvene "Tajne večere" i njenih 13 gostiju koji su seli za sto u petak, dan pre Hristovog raspeća. Juda, koji je bio izdajnik, bio je 13. osoba za stolom.

Ono što je počelo kao hrišćansko tumačenje uspelo je da se lansira kao fenomen u Americi. Ljudi su izbegavali, a i dalje izbegavaju hotelske sobe sa brojem 13, ne sede u 13. redu dok lete avionom i paze kad moraju da odu na 13. sprat neke zgrade.

Međutim postoje i druge teorije o tome kako je ovaj "baksuzni dan" postao predznak loše sreće.

"Mnogi pokušavaju da objasne neobjašnjivo" kaže istaknuti profesor sa Pensilvanijskog Univerziteta, doktor Sajmon Broner.

Po njegovom mišljenju, petak trinaesti je zgodna odrednica za one ljude koji traže uzrok svoje nesreće. Ali ovaj broj se smatra i srećnim u nekim zemljama, na primer u Italiji. Međutim, Italijani zato strahuju od broja 17.

"Postoji možda zrno istine u najpoznatijoj teoriji o "Tajnoj večeri", ali problem je što to ne može da se poveže sa nekim modernim verovanjima. Psiholozi strah od ovog dana često tretiraju kao stvarni" kaže profesor Broner.

Takozvana triskaidekafobija je strah od broja 13. Ona je imala efekat na Vikinge. Veruje se da je Bog Loki u Norsi penteonu bio 13-ti Bog. Ovo je kasnije po hrišćanskom verovanju prevedeno u to da je Satana 13-ti anđeo.

Na primer, u Mesopotamiji, Hamurabijev zakon nema broj 13 u svojoj brojnoj listi pravila.

U Formuli 1, ne postoji auto sa brojem 13. Broj se sklonjen nakon što su dva vozača pod tim brojem poginula u udesima.

U holandskom gradu Utrehtu na železničkoj stanici ne postoji peron sa brojem 13.

"Bez obzira da li verujete ili ne u to da je petak 13. baksuzni dan, ipak se ne treba rugati tuđim uverenjima i treba ih poštovati" kaže profesor antropologije, Fil Stivens (74) sa Uniferziteta u Bafalu.

Osim teorije o "Tajnoj večeri" postoje još mnoge druge pretpostavke o ovom broju i danu.

U numerologiji broj 12 se gleda kao celina: 12 bogova na Olimpu, 12 plemena u Izraelu, 12 apostola, kao i 12 naslednika Muhameda u šiitskom islamu. Sve preko 12 se smatra nepotpunim, barem po numerolozima.

I Španija i Grčaka smatraju da je broj 13 nesrećan, ali kod njih je četvrtak 13. obeležen kao dan straha. Za Grke i Špance, to proističe od grčakog boga rata Marsa. Utorak ("martes" na španskom) je dan Marsa i smatra se lošim predznakom.

Izvor: Time , HEAVY.CO
Foto: HRT

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milo

13.01.2017 07:08

Mnogo je gori broj 666

ODGOVORITE