Не постоји гаранција вјечности са САД

Европа и ЕУ морају да науче да преузму више одговорности у свијету у будућности.

Свијет 12.01.2017 | 22:52
Не постоји гаранција вјечности са САД
Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас државе чланице Европске уније (ЕУ) да повећају ниво безбједносне и одбрамбене сарадње, јер, како је навела, не постоји гаранција вјечности у односима са САД.

"Европа је суочена са растућим изазовима у оквиру својих граница као и оближњим областима, укључујући миграције, растуће терористичке претње, рат у Сирији, насиље у источној Украјини, као и сиромаштво и глад у Африци", рекла је Меркелова студентима у Бриселу, након што је примила почасне дипломе о докторатима од универзитета Гент и Левен у Белгији

Како преноси Ројтерс, она није директно поменула новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа, али је очигледно да је мислила на Трампову изјаву током кампање да ће размотрити однос према НАТО.

Она је додала и да Европа и ЕУ морају да науче да преузму више одговорности у свијету у будућности.

"Немојмо се заваравати: са тачке гледишта неких наших традиционалних партнера, наших трансатлантских веза, нема гаранције вечности блиске сарадње са нама Европљанима. Морамо да наставимо да радимо на томе", казала је.

Меркел је позвала чланице ЕУ да повећају вољу за компромис по питању илегалних миграција, укључујући брже напоре да се врате мигранти који су илегално у Европи, а којима је одбијен азил.

(Агенције)
(Фото: АП)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Она казе ово,

13.01.2017 00:34

Американци су непредвидљиви и треба бити спреман на све, цак и на инвазију. ЕУ треба независну војску јер НАТО је америцки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрула

13.01.2017 09:25

Мерклова ми је баш јадна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ницифор

13.01.2017 14:41

Ја сам негдје процитао да она не иде у Давос да би избјегла питања новинара о Трампу.Исто тако негдје је писало да су Американци њемацког поријекла били на изборима листом против Трампа,цак су изјављивали да је он њима исти као и Хитлер.А Трамп је њемацког поријекла по дједу!За нас је то јако добро,јер су Американци на Балкану проводили Њемацку политику од 90 до данас.Наравно,мјеродавно је и да ли УСА има овдје или у Еуропи какав интерес по мишљењу нове власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

13.01.2017 21:59

Изгледа да се историја понавља то јест зивот врти у круг, бас као сто се Земља врти око Сунца

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере

14.01.2017 17:32

Гени су цудо,сва је на тату.......?