Ne postoji garancija vječnosti sa SAD

Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svijetu u budućnosti.

Svijet 12.01.2017 | 22:52
Ne postoji garancija vječnosti sa SAD
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas države članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbjednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija vječnosti u odnosima sa SAD.

"Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica kao i obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke pretnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi", rekla je Merkelova studentima u Briselu, nakon što je primila počasne diplome o doktoratima od univerziteta Gent i Leven u Belgiji

Kako prenosi Rojters, ona nije direktno pomenula novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampovu izjavu tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO.

Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svijetu u budućnosti.

"Nemojmo se zavaravati: sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije večnosti bliske saradnje sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome", kazala je.

Merkel je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromis po pitanju ilegalnih migracija, uključujući brže napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil.

(Agencije)
(Foto: AP)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ona kaze ovo,

13.01.2017 00:34

Amerikanci su nepredvidljivi i treba biti spreman na sve, cak i na invaziju. EU treba nezavisnu vojsku jer NATO je americki.

ODGOVORITE
Name

Frula

13.01.2017 09:25

Merklova mi je baš jadna....

ODGOVORITE
Name

Nicifor

13.01.2017 14:41

Ja sam negdje procitao da ona ne ide u Davos da bi izbjegla pitanja novinara o Trampu.Isto tako negdje je pisalo da su Amerikanci njemackog porijekla bili na izborima listom protiv Trampa,cak su izjavljivali da je on njima isti kao i Hitler.A Tramp je njemackog porijekla po djedu!Za nas je to jako dobro,jer su Amerikanci na Balkanu provodili Njemacku politiku od 90 do danas.Naravno,mjerodavno je i da li USA ima ovdje ili u Europi kakav interes po mišljenju nove vlasti.

ODGOVORITE
Name

Djekna

13.01.2017 21:59

Izgleda da se istorija ponavlja to jest zivot vrti u krug, bas kao sto se Zemlja vrti oko Sunca

ODGOVORITE
Name

rere

14.01.2017 17:32

Geni su cudo,sva je na tatu.......?