Залеђени водотоци, угрожена риба

Последњи ледени талас са енормно ниским температурама, који траје већ десетак дана, у србачкој општини заледио је све водотоке, а мање ријечице и стараче прекривене су ледом дебљине и до 10 центиметара.

Република Српска 12.01.2017 | 20:21
Залеђени водотоци, угрожена риба
Ледом су оковане ријечице Повелић, Ина, Савица и Стублаја, а ријеке Сава и Врбас залеђене су на више мјеста у дужини од по стотину и више метара.

На преосталим површинама ових ријека плутају велике санте леда. Овакво стање, према ријечима старијих становника, у овом крају није забиљежено у протеклих неколико деценија.

Ако би се задржале ниске температуре, страхује се да би се могла поновити зима из 1964. године. „Тада је ријека Сава била потпуно залеђена, а преко леда су на хрватску страну код Кобаша храбри младићи прешли чак са популарним `фићом`, али ниси ризиковали да се и врате“, каже србачки публициста и истраживач Данило Кошутић.

На леду прекривеном танким слојем снијега евидентни су трагови ситне и крупне дивљачи. Због формирања леда, угрожена је риба у риболовним ревирима Савица и Стублаја, па су овдашња спортско-риболовна друштва предузела превентивне мјере на заштити рибљег фонда.



„На леду се праве отвори како би се обезбједио кисеоник за преживљавање рибе“, каже рибочувар СРД „Бистро“ из Српца Драгиша Требовац.

Слично је и у језеру Сињак површине 40 хектара у коме се налази двогодишња млађ шарана „Агроимпексовог“ Рибњака-Бардача. Према ријечима технолога овог Рибњака Анђелка Думонића, радници су, такође, ангажовани на праћењу стања и просјецању леда у овом рибогојилишту.

Уколико додје до најављених снијежних падавина, и чланови Ловачког друштва „Срна“ из Српца организоваће акције на збрињавању дивљачи изношењем хране, соли и воде у ловишта овог друштва, што је предвиђено и програмом рада србачких ловаца.

(БН телевизија/С.К)

Коментари / 0

Оставите коментар