Zaleđeni vodotoci, ugrožena riba

Poslednji ledeni talas sa enormno niskim temperaturama, koji traje već desetak dana, u srbačkoj opštini zaledio je sve vodotoke, a manje riječice i starače prekrivene su ledom debljine i do 10 centimetara.

Republika Srpska 12.01.2017 | 20:21
Zaleđeni vodotoci, ugrožena riba
Ledom su okovane riječice Povelić, Ina, Savica i Stublaja, a rijeke Sava i Vrbas zaleđene su na više mjesta u dužini od po stotinu i više metara.

Na preostalim površinama ovih rijeka plutaju velike sante leda. Ovakvo stanje, prema riječima starijih stanovnika, u ovom kraju nije zabilježeno u proteklih nekoliko decenija.

Ako bi se zadržale niske temperature, strahuje se da bi se mogla ponoviti zima iz 1964. godine. „Tada je rijeka Sava bila potpuno zaleđena, a preko leda su na hrvatsku stranu kod Kobaša hrabri mladići prešli čak sa popularnim `fićom`, ali nisi rizikovali da se i vrate“, kaže srbački publicista i istraživač Danilo Košutić.

Na ledu prekrivenom tankim slojem snijega evidentni su tragovi sitne i krupne divljači. Zbog formiranja leda, ugrožena je riba u ribolovnim revirima Savica i Stublaja, pa su ovdašnja sportsko-ribolovna društva preduzela preventivne mjere na zaštiti ribljeg fonda.



„Na ledu se prave otvori kako bi se obezbjedio kiseonik za preživljavanje ribe“, kaže ribočuvar SRD „Bistro“ iz Srpca Dragiša Trebovac.

Slično je i u jezeru Sinjak površine 40 hektara u kome se nalazi dvogodišnja mlađ šarana „Agroimpeksovog“ Ribnjaka-Bardača. Prema riječima tehnologa ovog Ribnjaka Anđelka Dumonića, radnici su, takođe, angažovani na praćenju stanja i prosjecanju leda u ovom ribogojilištu.

Ukoliko dodje do najavljenih sniježnih padavina, i članovi Lovačkog društva „Srna“ iz Srpca organizovaće akcije na zbrinjavanju divljači iznošenjem hrane, soli i vode u lovišta ovog društva, što je predviđeno i programom rada srbačkih lovaca.

(BN televizija/S.K)

Komentari / 0

Ostavite komentar