Русија 'бијесна' због америчких војника

Амерички војници и тенкови у четвртак су почели пристизати у Пољску, у оквиру једног од највећих размјештаја америчких снага у Европи од Хладног рата у коме би на крају могло бити бвише од 3.000 војника.

Свијет 12.01.2017 | 16:44
Русија 'бијесна' због америчких војника
Операција Пентагона изазвала је жустре реакције из Русије, док ју је Кремљ описао као "пријетњу на свом прагу".

У мисији "Атланска ријешеност" учествоваће оклопна бригада с више од 3.000 америчких војника и тешког наоружања размјештених у Пољској и у оближњим НАТО партнерима Естонији, Латвији, Литвањии, Румунији, Бугарској и Мађарској на ротирајућој бази.

Одлазећа Обамина администратција наредила је тај размјештај у 2014. години како би пружила подршку источним савезницима након руских акција у Украјини.

Операција је, међутим, покренута само недјељу дана уочи инаугурације новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа, који је сугерисао да ће републиканска администрација настојати да ублажи напетости с Русијом.

Контигнет америчких војника ушао је у Пољску преко граничног прелаза Олшина с Њемачком у четвртак. Тешко наоружање, укључујући 87 тенкова Абрамс и више од 500 оклопних возила међу којима и "Хумвееја" за превоз војника, услиједиће за њима.

"Ова операција пријети нашим интересима и нашој безбједности. То има чак и већу тежину када трећа страна (Сједсињене Државе) ојачава своје војно присуству на нашем прагу према Европи", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Свака земља може негативно да гледа на јачање страног војног присуства близу својих граница. Ово је управо начин на који ми то видимо", додао је Песков.

Песков је истакао да величина војног контигента није битна и да је свеједно да ли има 1.000 или 10.000 војника.

"То је јачање војног присуства и немам ништа да додам", рекао је Песков. Замјеник руског министра спољних послова Алексеј Мечков описао је размјештај америчких бојника као "фактор дестабилизације европске сигурности", преноси АФП.



(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Хахаха

12.01.2017 15:54

Руси се и могу само љутити јер је Америка за њих сила над силама. Пустице и Асад Путина да распореди своје заостало наорузање по Сирији. Сто је увијек било и бице, као и она народна "не дао Бог да Руси било кога бране".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рехаха

12.01.2017 16:46

Да ли знас како је просао Наполеон у походу на Русију и како је просао Хитлер и његове фасистицке јединице у другом свјетском рату зелеци да освоје Русију тако це проци нато и америка ако несто покусају.Буди сигаран да храбријих и увјезбанијих војника нема ниједна сила а да не прицамо о нуклеарном арсеналу и ваздусно-космицким снагама које посједује Русија...

Name

Ре Хахаха

12.01.2017 16:51

Пријатељу оцигледно немас појма а волио би да се увјерис у оно сто ти је мило. Ово је само трзање а Трамп це их све повуци одмах. Друга ствар, треба да мало процитас колико само Руси имају тенкова све би ти било јасно. За русе се ти не брини, него гледај да на вријеме одаберес страну а да не погријесис!

Name

да

12.01.2017 16:56

довољно је само реци ... Русија има један носач авиона ...наспрам 10 носача које посједује и користи САД !! брутала

Name

РЕ РЕ хахаа

12.01.2017 17:51

ти да познајес бар мало историју, знао би и засто Хитлер није прегазио Русију.. ...након брзог напредовања, пред вратима главног града зауставио је трупе својевољно...и кренуо на другу страну, умјесто да заузме главни град и сломи кичму русима... и то је била катастрофална греска... јер је након пар мјесеци завладала оштра руска зима, и тад је било касно за наставак напредовања...почело се ледит гориво у тенковима, војска је промрзла итд.. остало је повијест.. Само томе се руси могу захвалити, погресној процјени Хитлера ..

Name

Анонимус

12.01.2017 18:06

Дали знас мајкети ста си написао мислим да ни сам себе неразумијес,кога русија мозе бранити на својим границама него саму себе какве везе има сирија са овом вијести.

Name

Одговор

12.01.2017 19:24

У данашње доба није релевантно колико нека држава има војника, тенкова, авиона итд. Русија има нуклеарно оружје и не би се стидили искористити га у случају великог конфликта. У таквој ситуацији узајамно тотално уништење је загарантовано.

Name

РЕ РЕ РЕ ХАХА

12.01.2017 21:00

Ти са познајес историју ратовања знао би да су руси намјерно прузали и помало исцрпљивали нијемце до доласка зиме. Главни град њима није био ни мета него пролаз до каспијског језера и природних богатстава које Русија и данас има под својом руком. Заузимањем главног града не би добили ниста а процитај мало ww ИИ енциклопедију и бице ти мозда јасније засто нико никад није нити мозе заузети Русију.

Name

хм

12.01.2017 18:03

Шта би Милокрад урадио да у случају његове авантуре са референдумом и сл. НАТО овако преко ноћи искрца Абрамсе у Брчко?? Да ли о томе размишља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ман`те се цорава посла

12.01.2017 20:52

Де људи манте се цорава посла,него се молите својим Боговима, за памет онима који имају прсте око "дугмета" а није дугметара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.01.2017 10:15

Стигли невидљиви тенкови.Руси се у...или,од овх тенкова.Кад БИ се зезали.