Rusija 'bijesna' zbog američkih vojnika

Američki vojnici i tenkovi u četvrtak su počeli pristizati u Poljsku, u okviru jednog od najvećih razmještaja američkih snaga u Evropi od Hladnog rata u kome bi na kraju moglo biti bviše od 3.000 vojnika.

Svijet 12.01.2017 | 16:44
Rusija 'bijesna' zbog američkih vojnika
Operacija Pentagona izazvala je žustre reakcije iz Rusije, dok ju je Kremlj opisao kao "prijetnju na svom pragu".

U misiji "Atlanska riješenost" učestvovaće oklopna brigada s više od 3.000 američkih vojnika i teškog naoružanja razmještenih u Poljskoj i u obližnjim NATO partnerima Estoniji, Latviji, Litvanjii, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj na rotirajućoj bazi.

Odlazeća Obamina administratcija naredila je taj razmještaj u 2014. godini kako bi pružila podršku istočnim saveznicima nakon ruskih akcija u Ukrajini.

Operacija je, međutim, pokrenuta samo nedjelju dana uoči inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je sugerisao da će republikanska administracija nastojati da ublaži napetosti s Rusijom.

Kontignet američkih vojnika ušao je u Poljsku preko graničnog prelaza Olšina s Njemačkom u četvrtak. Teško naoružanje, uključujući 87 tenkova Abrams i više od 500 oklopnih vozila među kojima i "Humveeja" za prevoz vojnika, uslijediće za njima.

"Ova operacija prijeti našim interesima i našoj bezbjednosti. To ima čak i veću težinu kada treća strana (Sjedsinjene Države) ojačava svoje vojno prisustvu na našem pragu prema Evropi", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Svaka zemlja može negativno da gleda na jačanje stranog vojnog prisustva blizu svojih granica. Ovo je upravo način na koji mi to vidimo", dodao je Peskov.

Peskov je istakao da veličina vojnog kontigenta nije bitna i da je svejedno da li ima 1.000 ili 10.000 vojnika.

"To je jačanje vojnog prisustva i nemam ništa da dodam", rekao je Peskov. Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Mečkov opisao je razmještaj američkih bojnika kao "faktor destabilizacije evropske sigurnosti", prenosi AFP.



(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Hahaha

12.01.2017 15:54

Rusi se i mogu samo ljutiti jer je Amerika za njih sila nad silama. Pustice i Asad Putina da rasporedi svoje zaostalo naoruzanje po Siriji. Sto je uvijek bilo i bice, kao i ona narodna "ne dao Bog da Rusi bilo koga brane".

ODGOVORITE
Name

Rehaha

12.01.2017 16:46

Da li znas kako je prosao Napoleon u pohodu na Rusiju i kako je prosao Hitler i njegove fasisticke jedinice u drugom svjetskom ratu zeleci da osvoje Rusiju tako ce proci nato i amerika ako nesto pokusaju.Budi sigaran da hrabrijih i uvjezbanijih vojnika nema nijedna sila a da ne pricamo o nuklearnom arsenalu i vazdusno-kosmickim snagama koje posjeduje Rusija...

Name

Re Hahaha

12.01.2017 16:51

Prijatelju ocigledno nemas pojma a volio bi da se uvjeris u ono sto ti je milo. Ovo je samo trzanje a Tramp ce ih sve povuci odmah. Druga stvar, treba da malo procitas koliko samo Rusi imaju tenkova sve bi ti bilo jasno. Za ruse se ti ne brini, nego gledaj da na vrijeme odaberes stranu a da ne pogrijesis!

Name

da

12.01.2017 16:56

dovoljno je samo reci ... Rusija ima jedan nosač aviona ...naspram 10 nosača koje posjeduje i koristi SAD !! brutala

Name

RE RE hahaa

12.01.2017 17:51

ti da poznajes bar malo istoriju, znao bi i zasto Hitler nije pregazio Rusiju.. ...nakon brzog napredovanja, pred vratima glavnog grada zaustavio je trupe svojevoljno...i krenuo na drugu stranu, umjesto da zauzme glavni grad i slomi kičmu rusima... i to je bila katastrofalna greska... jer je nakon par mjeseci zavladala oštra ruska zima, i tad je bilo kasno za nastavak napredovanja...počelo se ledit gorivo u tenkovima, vojska je promrzla itd.. ostalo je povijest.. Samo tome se rusi mogu zahvaliti, pogresnoj procjeni Hitlera ..

Name

Anonimus

12.01.2017 18:06

Dali znas majketi sta si napisao mislim da ni sam sebe nerazumijes,koga rusija moze braniti na svojim granicama nego samu sebe kakve veze ima sirija sa ovom vijesti.

Name

Odgovor

12.01.2017 19:24

U današnje doba nije relevantno koliko neka država ima vojnika, tenkova, aviona itd. Rusija ima nuklearno oružje i ne bi se stidili iskoristiti ga u slučaju velikog konflikta. U takvoj situaciji uzajamno totalno uništenje je zagarantovano.

Name

RE RE RE HAHA

12.01.2017 21:00

Ti sa poznajes istoriju ratovanja znao bi da su rusi namjerno pruzali i pomalo iscrpljivali nijemce do dolaska zime. Glavni grad njima nije bio ni meta nego prolaz do kaspijskog jezera i prirodnih bogatstava koje Rusija i danas ima pod svojom rukom. Zauzimanjem glavnog grada ne bi dobili nista a procitaj malo ww II enciklopediju i bice ti mozda jasnije zasto niko nikad nije niti moze zauzeti Rusiju.

Name

hm

12.01.2017 18:03

Šta bi Milokrad uradio da u slučaju njegove avanture sa referendumom i sl. NATO ovako preko noći iskrca Abramse u Brčko?? Da li o tome razmišlja?

ODGOVORITE
Name

Man`te se corava posla

12.01.2017 20:52

De ljudi mante se corava posla,nego se molite svojim Bogovima, za pamet onima koji imaju prste oko "dugmeta" a nije dugmetara.

ODGOVORITE
Name

Brzi

13.01.2017 10:15

Stigli nevidljivi tenkovi.Rusi se u...ili,od ovh tenkova.Kad BI se zezali.