Вишеградски поздрав - "Имаш ли воде?"

Вишеграђани се већ пет дана ујутро поздрављају са „Имаш ли воде“ и отпоздравом „имам“ или „немам“. Муке грађана започете у ноћи између суботе и недјеље са пуцањем главне водоводне цијеви из правца изворишта Добрун, још не престају. И кад су радници Водовода „15. април“ поправили три квара на главном цјевоводу, у граду су почеле да пуцају цијеви мањег пресјека.

Република Српска 12.01.2017 | 16:11
Вишеградски поздрав - "Имаш ли воде?"
„Догодило се то на Тргу палих бораца, па у насељу Шегање. Осим тога четири стамбене зграде немају воду, јер су у подрумским просторијама замрзле водоводне инсталације", каже технички директор Водовода Светлана Грујић.

Она додаје да је тешка ситуација и са висинским насељима Мегдан, Шегање и Вучине, јер у главни резервоар на Стражишту дотиче мање од 30 одсто воде.

„Од мраза пуцају и водомјери испред кућа и стамбених зграда, тако да смо досад добили захтјеве за промјену стотину ових уређаја", истиче Грујићева.

Један од неријешених кварова је на главној траси водовода Добрун – Вишеград и налази се у тунелу 60 у Босанској Јагодини на обновљеној ускотрачној прузи.

„Писали смо захтјев "Жељезницама Републике Српске" да нам одобре да копамо у овом тунелу, јер без њихове дозволе то не смијемо. Ту се губи оних око 30 одсто воде", објашњава Грујићева.

Зоран Тасић из насеља Мегдан каже да се посљедњи пут у својој кући могао окупати на Бадњи дан и да се сад сналази носећи воду са извора Крвавац и Мезалин за основне потребе.

„Додатни проблем је да у кући имам унуку од 14 мјесеци, а зна се шта недостатак воде значи за дијете“, каже Тасић.

Становници града на води, а без воде за пиће, уздају се још једино у најављено отопљавање, када би водоводне цијеви требало да се одледе.



(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лијан

12.01.2017 15:34

Брезовице И Бјелогорци са висе од 100 куца немају воде висе од 15 дана,опстина Пале!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.01.2017 10:17

Има воде паковање по 5 л.