Višegradski pozdrav - "Imaš li vode?"

Višegrađani se već pet dana ujutro pozdravljaju sa „Imaš li vode“ i otpozdravom „imam“ ili „nemam“. Muke građana započete u noći između subote i nedjelje sa pucanjem glavne vodovodne cijevi iz pravca izvorišta Dobrun, još ne prestaju. I kad su radnici Vodovoda „15. april“ popravili tri kvara na glavnom cjevovodu, u gradu su počele da pucaju cijevi manjeg presjeka.

Republika Srpska 12.01.2017 | 16:11
Višegradski pozdrav - "Imaš li vode?"
„Dogodilo se to na Trgu palih boraca, pa u naselju Šeganje. Osim toga četiri stambene zgrade nemaju vodu, jer su u podrumskim prostorijama zamrzle vodovodne instalacije", kaže tehnički direktor Vodovoda Svetlana Grujić.

Ona dodaje da je teška situacija i sa visinskim naseljima Megdan, Šeganje i Vučine, jer u glavni rezervoar na Stražištu dotiče manje od 30 odsto vode.

„Od mraza pucaju i vodomjeri ispred kuća i stambenih zgrada, tako da smo dosad dobili zahtjeve za promjenu stotinu ovih uređaja", ističe Grujićeva.

Jedan od neriješenih kvarova je na glavnoj trasi vodovoda Dobrun – Višegrad i nalazi se u tunelu 60 u Bosanskoj Jagodini na obnovljenoj uskotračnoj pruzi.

„Pisali smo zahtjev "Željeznicama Republike Srpske" da nam odobre da kopamo u ovom tunelu, jer bez njihove dozvole to ne smijemo. Tu se gubi onih oko 30 odsto vode", objašnjava Grujićeva.

Zoran Tasić iz naselja Megdan kaže da se posljednji put u svojoj kući mogao okupati na Badnji dan i da se sad snalazi noseći vodu sa izvora Krvavac i Mezalin za osnovne potrebe.

„Dodatni problem je da u kući imam unuku od 14 mjeseci, a zna se šta nedostatak vode znači za dijete“, kaže Tasić.

Stanovnici grada na vodi, a bez vode za piće, uzdaju se još jedino u najavljeno otopljavanje, kada bi vodovodne cijevi trebalo da se odlede.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lijan

12.01.2017 15:34

Brezovice I Bjelogorci sa vise od 100 kuca nemaju vode vise od 15 dana,opstina Pale!!!

ODGOVORITE
Name

Brzi

13.01.2017 10:17

Ima vode pakovanje po 5 l.