За мање од мјесец дана умрле три бебе

Вест да је у Сарајеву за мање од месец дана умрло троје деце изазвала је панику и страх међу родитељима. Питају се шта се дешава у болницама из којих би деца требала изаћи здрава, а не мртва. У страху су понајвише од, како кажу, болничких инфекција које годинама односе дечије животе.

Босна и Херцеговина 12.01.2017 | 11:25
За мање од мјесец дана умрле три бебе
Сарајевски педијатар Драган Ђокановић, који је пре неколико дана одлучио напустити Клинику за педијатрију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, осврнуо се на све учесталије написе о смрти деце управо на клиникама где се деца и рађају, пише Аваз.ба
 
Доктор Ђокановић тврди да је алармантно стање посебно откако је нови менаџмент КЦУС укинуо Неонатолошко оделење, утемељено давне 1985. године с врло јасним циљевима - да се смањи смртност тек рођене деце.

Према Ђокановићевом мишљењу, сада се, када је Неонатологија укинута, стварају претпоставке за нову епидемију, налик оној из кобне 1985. године, када је на Гинеколошко-акушерској клиници у Сарајеву, на Језеру, за свега неколико дана умрло 21 новорођенче. Прва беба тада је преминула на Педијатријској клиници. Исте ноћи преминула је још једна беба, сутрадан још две... подигнута је узбуна. Узрок смрти био је вирус коксаки који напада срчани мишић, а изолован је на Институту за биологију.

"Када се десила епидемија 1985. године, од које је умрло десет беба у року од 48 сати, цела БиХ дигла се на ноге. Тада је смењен шеф Клинике и уведене су радикалне мере. Управо је та трагедија упозорење да сарајевско породилиште не сме да остане без неонатолошког оделења.

Нажалост, ја сам последњи доктор који је радио на Неонатологији, у децембру сам дао отказ. Сада је породилиште без неонаталног доктора, а неонаталну бригу обављају педијатри - неонатолози с Дечије клинике, који долазе с другог одељења и 'покривају' породилиште. Нисам имао другог начина, осим отказа, да упозорим какве се све последице могу догодити када породилиште остане без кључног одељења. Сумњам да се могу десити најгоре ствари" упозорава др. Ђокановић.

Наводи да је у периоду када је епидемија избила сарајевско породилиште било без неонатолошког одељења.

"То сада за све породиље значи да неће имати стални контакт с педијатром неонатологом из породилишта, који ради свакодневно. Сваки дан мењају се доктори, долазе с других одељења. Тако су широм отворена врата могућим инфекцијама. Волео бих да нисам у праву, да ме време демантује, да се никад горе ништа не деси, да не дође до трагичних ситуација" каже др. Ђокановић.

Он је прокоментарисао и алармантан податак да је прошле године умрло 107 беба.

Опасно здравство

"Мене то не изненађује, зато кажем да бих посебно сада волео да не будем у праву и да тај број не буде већи. Међутим, створена је ситуација да се то може дешавати, и то врло често. Јер, без неонатолошког одељења нема озбиљне клинике за порођаје. Своју ћерку, сестру, супругу никад не бих послао да се порађа на клиници на којој нема неонатологије" каже др. Ђокановић.

Хоџић: Не дао Бог да се понови!

Лутво Хоџић 1985. је радио као педијатар на породилишту Језеро. Иако је у пензији већ 16 година, у изјави за “Аваз” прокоментарисао је велики број смртних случајева деце у болницама, породилиштима, амбулантама.

"Кроз рад сам се прилично често сусретао са случајевима смрти беба. Радио сам на првом одељењу на Педијатријског клиници, ту је била доста висока смртност. Међутим, касније се образовањем мајки смањио број и смрти беба. Видим да и сада тога има, али то није у оној мери екстремно као што је пре било" казао је Хоџић.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

yугословен

12.01.2017 10:46

ЈЕ ЛИ И ОН МУСЛИМАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радашин

12.01.2017 11:08

Па нормално да ће заразе да харају кад се дупе брише голом руком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Радашин

12.01.2017 11:54

Коментар ти је за 10. Ниси могао изабрати неки други чланак, него овај о бебама? Благо мајци која те је тако паметнога окотила...

Name

хани

12.01.2017 12:07

Себија це да роди свима по муско дијете, да просири нацију...она је њихова мајка нације, као сто је наса Цеца.

ОДГОВОРИТЕ