Za manje od mjesec dana umrle tri bebe

Vest da je u Sarajevu za manje od mesec dana umrlo troje dece izazvala je paniku i strah među roditeljima. Pitaju se šta se dešava u bolnicama iz kojih bi deca trebala izaći zdrava, a ne mrtva. U strahu su ponajviše od, kako kažu, bolničkih infekcija koje godinama odnose dečije živote.

Bosna i Hercegovina 12.01.2017 | 11:25
Za manje od mjesec dana umrle tri bebe
Sarajevski pedijatar Dragan Đokanović, koji je pre nekoliko dana odlučio napustiti Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, osvrnuo se na sve učestalije napise o smrti dece upravo na klinikama gde se deca i rađaju, piše Avaz.ba
 
Doktor Đokanović tvrdi da je alarmantno stanje posebno otkako je novi menadžment KCUS ukinuo Neonatološko odelenje, utemeljeno davne 1985. godine s vrlo jasnim ciljevima - da se smanji smrtnost tek rođene dece.

Prema Đokanovićevom mišljenju, sada se, kada je Neonatologija ukinuta, stvaraju pretpostavke za novu epidemiju, nalik onoj iz kobne 1985. godine, kada je na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, na Jezeru, za svega nekoliko dana umrlo 21 novorođenče. Prva beba tada je preminula na Pedijatrijskoj klinici. Iste noći preminula je još jedna beba, sutradan još dve... podignuta je uzbuna. Uzrok smrti bio je virus koksaki koji napada srčani mišić, a izolovan je na Institutu za biologiju.

"Kada se desila epidemija 1985. godine, od koje je umrlo deset beba u roku od 48 sati, cela BiH digla se na noge. Tada je smenjen šef Klinike i uvedene su radikalne mere. Upravo je ta tragedija upozorenje da sarajevsko porodilište ne sme da ostane bez neonatološkog odelenja.

Nažalost, ja sam poslednji doktor koji je radio na Neonatologiji, u decembru sam dao otkaz. Sada je porodilište bez neonatalnog doktora, a neonatalnu brigu obavljaju pedijatri - neonatolozi s Dečije klinike, koji dolaze s drugog odeljenja i 'pokrivaju' porodilište. Nisam imao drugog načina, osim otkaza, da upozorim kakve se sve posledice mogu dogoditi kada porodilište ostane bez ključnog odeljenja. Sumnjam da se mogu desiti najgore stvari" upozorava dr. Đokanović.

Navodi da je u periodu kada je epidemija izbila sarajevsko porodilište bilo bez neonatološkog odeljenja.

"To sada za sve porodilje znači da neće imati stalni kontakt s pedijatrom neonatologom iz porodilišta, koji radi svakodnevno. Svaki dan menjaju se doktori, dolaze s drugih odeljenja. Tako su širom otvorena vrata mogućim infekcijama. Voleo bih da nisam u pravu, da me vreme demantuje, da se nikad gore ništa ne desi, da ne dođe do tragičnih situacija" kaže dr. Đokanović.

On je prokomentarisao i alarmantan podatak da je prošle godine umrlo 107 beba.

Opasno zdravstvo

"Mene to ne iznenađuje, zato kažem da bih posebno sada voleo da ne budem u pravu i da taj broj ne bude veći. Međutim, stvorena je situacija da se to može dešavati, i to vrlo često. Jer, bez neonatološkog odeljenja nema ozbiljne klinike za porođaje. Svoju ćerku, sestru, suprugu nikad ne bih poslao da se porađa na klinici na kojoj nema neonatologije" kaže dr. Đokanović.

Hodžić: Ne dao Bog da se ponovi!

Lutvo Hodžić 1985. je radio kao pedijatar na porodilištu Jezero. Iako je u penziji već 16 godina, u izjavi za “Avaz” prokomentarisao je veliki broj smrtnih slučajeva dece u bolnicama, porodilištima, ambulantama.

"Kroz rad sam se prilično često susretao sa slučajevima smrti beba. Radio sam na prvom odeljenju na Pedijatrijskog klinici, tu je bila dosta visoka smrtnost. Međutim, kasnije se obrazovanjem majki smanjio broj i smrti beba. Vidim da i sada toga ima, ali to nije u onoj meri ekstremno kao što je pre bilo" kazao je Hodžić.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

yugosloven

12.01.2017 10:46

JE LI I ON MUSLIMAN

ODGOVORITE
Name

Radašin

12.01.2017 11:08

Pa normalno da će zaraze da haraju kad se dupe briše golom rukom...

ODGOVORITE
Name

@Radašin

12.01.2017 11:54

Komentar ti je za 10. Nisi mogao izabrati neki drugi članak, nego ovaj o bebama? Blago majci koja te je tako pametnoga okotila...

Name

hani

12.01.2017 12:07

Sebija ce da rodi svima po musko dijete, da prosiri naciju...ona je njihova majka nacije, kao sto je nasa Ceca.

ODGOVORITE