Смартфони доносе нову болест

Највећа европска групација физијатара и медицинских специјалиста који се баве болестима кичме Јуроспајн са седиштем у Цириху упозорила је данас на негативне последице претераног коришћења смартфона, наводећи да ће "укочен врат" постати глобална болест нових генерација младих људи.

Здравље 12.01.2017 | 08:34
Смартфони доносе нову болест
У саопштењу овог удружења достављеном Тањугу указује се да су паметни телефони, иако потребни свима, у толикој мери ушли у свакодневни живот људи да су постали њихов неизоставни пратилац, било да се носе у џепу, у торбици, а неретко их, вештим балансирањем, људи држе између ува и рамена док разговарају.

Управо ово последње ће изгледа врло брзо утицати на здравље корисника телефона, јер се после неког времена може осетити нелагодност и врло често уво корисника почиње да се загррева а врат да боли. Мада "ужарено" ухо можда није предмет бриге специјалиста за кичму, друга последица претераног коришћења смартфона то дефинитивно јесте - а то је укочен врат, или такозвани "текст врат", наводи Јуроспајн.

"Текст врат" је појам који се користи за описивање болова у врату и могућих оштећења која се јављају због сталног гледања наниже у мобилни телефон, таблет или други бежични уредаја током дужег периода.

Физички разлог тог бола је лако објаснити. Људска глава може да тежи пет килограма и када се нагне напред да би се гледало у дисплеј електронског уређаја, врло често под углом од 60 степени, вратни мишићи трпе пет пута веће оптерећење, јер физичка снага и гравитација повећавају притисак који тежина главе врши на вратне мишиће на 25 и више килограма.

Наша рамена и вратни мишићи онда трпе тај појачани притисак тежине, као резултат неугодног положаја главе. Познате дугорочне последице тога могу да буду нелагодност у врату, бол, укоченост и главобоље које се временом могу погоршати.

Зато професорка Маргарета Нордин, председница Јуроспајна, предлаже да се праве честе паузе у коришћењу мобилних уређаја током дана, а професор Томас Блатерт, секретар у овој непрофитној организацији, додаје да симптоми "текст врата" морају помно да се прате јер су све битнији, будући да "углавном погађају младе, иначе здраве генерације".

Стога, Јуроспајн саветује редовно вежбање мишића врата како би се они ојачали на тај начин опустио и врат и мишићи леђа, наводи се у саопштењу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар