За осам дана шест жртава хладноће!

Хладно вријеме које влада у БиХ узрок је шест смртних случајева за само осам дана, односно од 2. јануара, када је прво овогодишње смрзавање забиљежено код Фоче, до прекјуче, када је код Илијаша пронађено смрзнуто тијело Хасана Острвице.

Босна и Херцеговина 12.01.2017 | 08:29
За осам дана шест жртава хладноће!
Леш Острвице, који је у уторак поподне уочен у шипражју у мјесту Средње, општина Илијаш, гдје се температура спуштала и до минус 23 степена, превезен је у просектуру Баре, гдје ће се по налогу тужиоца извршити спољашњи преглед, а по потреби и обдукција.

По ријечима мјештана, Хасан је живио сам већ годинама, а како тврде, посљедњи пут је виђен у локалној кафани, гдје се угријао и попио неколико пића.

Само дан раније, односно 9. јануара, испред једне шупе у зворничком насељу Баир, пронађено је тијело мјештанина Миодрага Пантића (43).

"Увиђајем обављеним у присуству дежурног мртвозорника Опште болнице Зворник утврђено је да је смрт наступила смрзавањем, усљед ниске температуре", саопштио је Миљан Бобар, портпарол ЦЈБ Зворник.

Слична судбина 6. јануара задесила је и Лазу Ђојића (52) из Пушковца, код Лопара, који је прва овогодишња жртва смрзавања у леденом таласу на подручју Семберије и Мајевице.

Његово тијело пронашла је снаха близу куће те је позвала полицију.

"Тај несрећни мушкарац био је пијан, а пао је на неколико метара од своје куће, гдје је тијело и пронађено", рекао нам је извор близак истрази.

Овогодишње жртве смрзавања, како је раније потврђено из полиције, су и Владо Шупета (88) из Фоче, Драго Сирар (71) из Рибника, те Садик Потуровић (65) из Бањалуке.

Слично вријеме очекује нас и у наредним данима, па је тако Федерални хидрометеоролошки завод БиХ за сутра издао црвено упозорење, а које се односи и за ноћ између петка и суботе.

Упозорење је издато због обилнијих падавина, олујног вјетра и новог сњежног покривача.

"Очекивана висина новог сњежног покривача је од пет до 15 цм, а на планинама од 20 до 30 цм", саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ.

Посебно се опрез савјетује возачима, који су и ових дана имали довољно разлога да возе пажљиво, јер је, како је јуче саопштено, угаженог снијега било на саобраћајницама у централним и сјеверним дијеловима БиХ.

Зеничани се нису претјерано жалили на клизаве путеве, али јесу на хладне станове, јер су јуче поново остали без гријања, након што је у погону "Енергетике" дошло до квара на котловима.

Тако су се, на 18 степени, охладили радијатори у више од 16.000 станова и пословних простора.

Дијана Божић Срдановић, стручни сарадник за односе с јавношћу "АрцелорМиттала" Зеница, увјерава да се стабилизација гријања очекује вечерас.

Жртве смрзавања

2. јануар Владо Шупета (88), Фоча

6. јануар Лазо Ђојић (52), Лопаре

7. јануар Драго Сирар (71), Рибник

7. јануар Садик Потуровић (65), Бањалука

9. јануар Миодраг Пантић (43), Зворник

10. јануар Хасан Острвица, Илијаш

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Еро

12.01.2017 08:56

А биле су и двије зртве смрзавања а које овдје не спомињезе?

ОДГОВОРИТЕ