Za osam dana šest žrtava hladnoće!

Hladno vrijeme koje vlada u BiH uzrok je šest smrtnih slučajeva za samo osam dana, odnosno od 2. januara, kada je prvo ovogodišnje smrzavanje zabilježeno kod Foče, do prekjuče, kada je kod Ilijaša pronađeno smrznuto tijelo Hasana Ostrvice.

Bosna i Hercegovina 12.01.2017 | 08:29
Za osam dana šest žrtava hladnoće!
Leš Ostrvice, koji je u utorak popodne uočen u šipražju u mjestu Srednje, opština Ilijaš, gdje se temperatura spuštala i do minus 23 stepena, prevezen je u prosekturu Bare, gdje će se po nalogu tužioca izvršiti spoljašnji pregled, a po potrebi i obdukcija.

Po riječima mještana, Hasan je živio sam već godinama, a kako tvrde, posljednji put je viđen u lokalnoj kafani, gdje se ugrijao i popio nekoliko pića.

Samo dan ranije, odnosno 9. januara, ispred jedne šupe u zvorničkom naselju Bair, pronađeno je tijelo mještanina Miodraga Pantića (43).

"Uviđajem obavljenim u prisustvu dežurnog mrtvozornika Opšte bolnice Zvornik utvrđeno je da je smrt nastupila smrzavanjem, usljed niske temperature", saopštio je Miljan Bobar, portparol CJB Zvornik.

Slična sudbina 6. januara zadesila je i Lazu Đojića (52) iz Puškovca, kod Lopara, koji je prva ovogodišnja žrtva smrzavanja u ledenom talasu na području Semberije i Majevice.

Njegovo tijelo pronašla je snaha blizu kuće te je pozvala policiju.

"Taj nesrećni muškarac bio je pijan, a pao je na nekoliko metara od svoje kuće, gdje je tijelo i pronađeno", rekao nam je izvor blizak istrazi.

Ovogodišnje žrtve smrzavanja, kako je ranije potvrđeno iz policije, su i Vlado Šupeta (88) iz Foče, Drago Sirar (71) iz Ribnika, te Sadik Poturović (65) iz Banjaluke.

Slično vrijeme očekuje nas i u narednim danima, pa je tako Federalni hidrometeorološki zavod BiH za sutra izdao crveno upozorenje, a koje se odnosi i za noć između petka i subote.

Upozorenje je izdato zbog obilnijih padavina, olujnog vjetra i novog snježnog pokrivača.

"Očekivana visina novog snježnog pokrivača je od pet do 15 cm, a na planinama od 20 do 30 cm", saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Posebno se oprez savjetuje vozačima, koji su i ovih dana imali dovoljno razloga da voze pažljivo, jer je, kako je juče saopšteno, ugaženog snijega bilo na saobraćajnicama u centralnim i sjevernim dijelovima BiH.

Zeničani se nisu pretjerano žalili na klizave puteve, ali jesu na hladne stanove, jer su juče ponovo ostali bez grijanja, nakon što je u pogonu "Energetike" došlo do kvara na kotlovima.

Tako su se, na 18 stepeni, ohladili radijatori u više od 16.000 stanova i poslovnih prostora.

Dijana Božić Srdanović, stručni saradnik za odnose s javnošću "ArcelorMittala" Zenica, uvjerava da se stabilizacija grijanja očekuje večeras.

Žrtve smrzavanja

2. januar Vlado Šupeta (88), Foča

6. januar Lazo Đojić (52), Lopare

7. januar Drago Sirar (71), Ribnik

7. januar Sadik Poturović (65), Banjaluka

9. januar Miodrag Pantić (43), Zvornik

10. januar Hasan Ostrvica, Ilijaš

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ero

12.01.2017 08:56

A bile su i dvije zrtve smrzavanja a koje ovdje ne spominjeze?

ODGOVORITE