Најнеспособнија јавна управа у БиХ

Јавна управа у БиХ има најмању способност у Европи да одговори на потребе и захтеве својих грађана, пише у извештају Канцеларије за ревизију институција БиХ о теми Планирање буџетских расхода у институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 12.01.2017 | 07:26
Најнеспособнија јавна управа у БиХ
Сви нивои власти у БиХ обавезали су се на развијање буџетског процеса како би он постао ефикасан инструмент политике, а овај циљ дефинисан је још 2006. године у Стратегији реформе јавне управе коју су усвојили сви нивои власти.
 
Бројни међународни пројекти подршке у вредности од 19 милиона КМ су у последњих десетак година пружали подршку у јачању јавних финансија и у повећању ефикасности и ефективности управљања буџетом.

Релевантним изменама Закона о финансирању институција БиХ из 2009. године утврђена је обавеза да се уз предлог буџета доставља и информација о намени и очекиваним резултатима буџетских издатака.

Упркос наведеним реформским опредељењима, према проценама Светске банке из 2014. године БиХ има најнеучинковитију јавну управу у Европи. Наиме, индекс ефикасности јавне управе у БиХ је 36,5 и најмањи је од свих европских земаља.

Бољи индекс од БиХ имају Молдавија и Украјина (40), Косово (43), Албанија (52), Србија (58), Црна Гора (63) и Хрватска (73). Најефикаснију јавну управу имају Швицарска и Финска са индексом 99.

"Наведени индекс значи да јавна управа у БиХ има најмању способност да одговори на захтеве и потребе својих грађана" наводе из Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Извор: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дијагноза

12.01.2017 07:36

То их не спречава да себи дају највећу плату у односу на остатак "раје".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.01.2017 07:40

Ма дај ... ма није ... Да ли неког цуди овај податак ? Па у БиХ нестаје пасоса , био је проблем добити матицни број. Само будала мозе ту да зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

12.01.2017 07:48

Толика јавна управа, а тако неспособна.Ово су стварно разочарајући и поражавајући закључци,али истинити. Да људи који воде сав тај процес имају имало савјести и поноса,најмање што би могли да ураде је да дају оставку... Гдје нема стида,нема ни карактера. Али исто налазим да ЕУ сноси ништа мању кривицу,због игнорисања цијелог проблема.Па наравно, зато што имају 3 предсједника, 2 ентитета, 10 кантона, преко 200 министарстава (на свим нивоима заједно). И да будем још јаснији, зна се ко је крив за то. Увијек је било гдје је пуно баба килава су дјеца. Опет сутра це онај зрикави Новалиц реци криви су градјани и јесу зато сто вас бирају.Јос кад би им мјерили коефицијент интелегенције,тек би онда видјели колико су развијени,,а добро сте сконтали након толико година,,дајте им тему о нациналитму,неце престат срат наредни 20 година------------ Ма хајте молим вас !!!

ОДГОВОРИТЕ