Najnesposobnija javna uprava u BiH

Javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost u Evropi da odgovori na potrebe i zahteve svojih građana, piše u izveštaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o temi Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 12.01.2017 | 07:26
Najnesposobnija javna uprava u BiH
Svi nivoi vlasti u BiH obavezali su se na razvijanje budžetskog procesa kako bi on postao efikasan instrument politike, a ovaj cilj definisan je još 2006. godine u Strategiji reforme javne uprave koju su usvojili svi nivoi vlasti.
 
Brojni međunarodni projekti podrške u vrednosti od 19 miliona KM su u poslednjih desetak godina pružali podršku u jačanju javnih finansija i u povećanju efikasnosti i efektivnosti upravljanja budžetom.

Relevantnim izmenama Zakona o finansiranju institucija BiH iz 2009. godine utvrđena je obaveza da se uz predlog budžeta dostavlja i informacija o nameni i očekivanim rezultatima budžetskih izdataka.

Uprkos navedenim reformskim opredeljenjima, prema procenama Svetske banke iz 2014. godine BiH ima najneučinkovitiju javnu upravu u Evropi. Naime, indeks efikasnosti javne uprave u BiH je 36,5 i najmanji je od svih evropskih zemalja.

Bolji indeks od BiH imaju Moldavija i Ukrajina (40), Kosovo (43), Albanija (52), Srbija (58), Crna Gora (63) i Hrvatska (73). Najefikasniju javnu upravu imaju Švicarska i Finska sa indeksom 99.

"Navedeni indeks znači da javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost da odgovori na zahteve i potrebe svojih građana" navode iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Izvor: Klix

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

12.01.2017 07:36

To ih ne sprečava da sebi daju najveću platu u odnosu na ostatak "raje".

ODGOVORITE
Name

Igor

12.01.2017 07:40

Ma daj ... ma nije ... Da li nekog cudi ovaj podatak ? Pa u BiH nestaje pasosa , bio je problem dobiti maticni broj. Samo budala moze tu da zivi.

ODGOVORITE
Name

Zalosno

12.01.2017 07:48

Tolika javna uprava, a tako nesposobna.Ovo su stvarno razočarajući i poražavajući zaključci,ali istiniti. Da ljudi koji vode sav taj proces imaju imalo savjesti i ponosa,najmanje što bi mogli da urade je da daju ostavku... Gdje nema stida,nema ni karaktera. Ali isto nalazim da EU snosi ništa manju krivicu,zbog ignorisanja cijelog problema.Pa naravno, zato što imaju 3 predsjednika, 2 entiteta, 10 kantona, preko 200 ministarstava (na svim nivoima zajedno). I da budem još jasniji, zna se ko je kriv za to. Uvijek je bilo gdje je puno baba kilava su djeca. Opet sutra ce onaj zrikavi Novalic reci krivi su gradjani i jesu zato sto vas biraju.Jos kad bi im mjerili koeficijent intelegencije,tek bi onda vidjeli koliko su razvijeni,,a dobro ste skontali nakon toliko godina,,dajte im temu o nacinalitmu,nece prestat srat naredni 20 godina------------ Ma hajte molim vas !!!

ODGOVORITE