Србија тражи заштиту својих амбасада

Министарство спољних послова Србије затражило је од појединих земаља да појачају обезбеђење српских дипломатских представништава која су, по безбедносним информацијама, потенцијалне мете албанских терориста.

Србија 11.01.2017 | 16:52
Србија тражи заштиту својих амбасада
Дипломате у тим амбасадама су из Београда добиле прецизне инструкције о подизању безбедносних мера на највиши ниво.

Засад се не размишља о повлачењу нашег особља, али им је сугерисано активирање специјалних планова за кризне ситуације. Такве планове има свака амбасада, док су амбасадори у обавези да о свим контактима и кретањима унапред обавесте Министарство спољних послова, а по потреби и домаћине, како би њихова рута била унапред обезбеђена, пишу Вечерње новости.

Дипломатама је такође наложено да избегавају јавне догађаје и кретање сведу на најмању могућу меру.

Појачано обезбеђење наших амбасада и резиденција затражено је од власти Швајцарске, Турске, Немачке, Италије и Белгије, где према безбедносним информацијама може доћи до напада на српску мрежу дипломатско-конзуларних представништава, уз молбу да се, уколико је могуће, посебне мере заштите пруже и члановима породица дипломата.

У представништвима која би се могла наћи на удару ради око 40 наших дипломата, а пошто је ради штедње број запослених у нашим амбасадама сведен на неопходни минимум, за обезбеђење зграде је најчешће задужен домар, док возач често има и улогу "телохранитеља амбасадора".

Како је за Вечерње новости изјавио амбасадор у једној од "ризичних" земаља, наше дипломате су у сталној вези са централом у Београду, али и са властима у земљи домаћина.

Министар спољних послова Ивица Дачић је у понедељак упозорио да се, према безбедносним информацијама, у албанској дијаспори планира заузимање неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД или Европи, како би се Србија принудила да одустане од захтева за суђење Харадинају, а та информација је, према његовим речима, добијена од западних безбедносних агенција једне велике земље.

Једна од опција која је разматрана у албанској дијаспори била је и узимање талаца, рекао је Дачић.

Према изворима Новости, служба која је доставила информацију нашој земљи је до ње дошла тако што је њихов агент био убачен у редове албанске дијаспоре у једној западноевропској земљи.

Државни секретар у Министарству спољних послова задужен за контролу и безбедност дипломатско-конзуларних представништава Ивица Тончев рекао је за Новости да је, упркос протестима због хапшења Харадинаја испред неких од наших амбасада, ситуација под контролом.

"За спољно обезбеђење објеката задужени су домаћини и надамо се да нећемо доћи у ситуацију са се ствари радикализују", додао је Тончев.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар