Srbija traži zaštitu svojih ambasada

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, po bezbednosnim informacijama, potencijalne mete albanskih terorista.

Srbija 11.01.2017 | 16:52
Srbija traži zaštitu svojih ambasada
Diplomate u tim ambasadama su iz Beograda dobile precizne instrukcije o podizanju bezbednosnih mera na najviši nivo.

Zasad se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije. Takve planove ima svaka ambasada, dok su ambasadori u obavezi da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste Ministarstvo spoljnih poslova, a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu Večernje novosti.

Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava, uz molbu da se, ukoliko je moguće, posebne mere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 naših diplomata, a pošto je radi štednje broj zaposlenih u našim ambasadama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar, dok vozač često ima i ulogu "telohranitelja ambasadora".

Kako je za Večernje novosti izjavio ambasador u jednoj od "rizičnih" zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i sa vlastima u zemlji domaćina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u ponedeljak upozorio da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD ili Evropi, kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je, prema njegovim rečima, dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija jedne velike zemlje.

Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bila je i uzimanje talaca, rekao je Dačić.

Prema izvorima Novosti, služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za kontrolu i bezbednost diplomatsko-konzularnih predstavništava Ivica Tončev rekao je za Novosti da je, uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.

"Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju", dodao je Tončev.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar