Хрватска и свијет се даве у мржњи

Глумица Мира Фурлан проговорила је о ситуацији која је све више забрињава.

Регион 11.01.2017 | 15:10
Хрватска и свијет се даве у мржњи
Глумица Мира Фурлан наступиће у улози Шарлоте у представи »Јесења соната«, коју ће 12. јануара премијерно извести Хрватска драма ријечког ХНК-а Ивана пл. Зајца.

Ријеч је о породичној драми Ингмара Бергмана. Осим о самој представи, Мира је говорила и о ситуацији у свијету, али и ситуацији у Хрватској. Наравно, није могла да избјегне да прокоментарише побједу Доналда Трампа на америчким предсједничким изборима.

''Шта рећи? Цио свијет иде удесно. Као да се све тешко изборене побједе за људска, расна, радничка, родна и сва друга права никада нису ни догодиле. Идемо уназад у сваком смислу. Као што је на симболичном плану побједа Обаме пред осам година послала из Америке у свијет охрабрујућу и оптимистичну поруку, тако је ова нова порука управо застрашујућа. Она говори о вриједностима које се цијене у свијету у којем имамо несрећу да живимо: агресивност, безосећајност, расизам, презир према свима ‘другима’, укључујући женски пол. И, најважније, огромна количина новца'', изјавила је глумица за Нови лист.

''У Америци влада атмосфера ишчекивања и потпуне несигурности око будућности. Људи су депресивни и уплашени. Има, наравно, и оних других који су оснажени и охрабрени да се до краја препусте својим најмрачнијим склоностима. Ови избори показали су потпуну подвојеност Америке а, рекла бих, и читавог данашњег свијета. Запањујућа је чињеница да је ова друга, побједничка група ипак у мањини, али да је, без обзира на то, изнела побједу због застарјелог изборног система. Постоји теза да је добро што се систем такорећи распао и да Трампова неочекивана побједа даје наду за битну промјену система. Посматрајући кога је тај наранџасти милијардер изабрао за своје сараднике, та теза се показује као чиста превара."

Ситуација у Хрватској се, према њеном мишљењу, не мијења.

''Дискурс се у ових 25 година није промијенио, па сам тако и о себи самој недавно читала одвратне, нападачке текстове. Све ме то врло растужује, али ме и увијек поновно подсјећа на разлоге због којих сам отишла. Будући да ме овдје заправо нема јер сам успјешно елиминисана из јавног и културног живота још прије 25 година, питам се шта би, дакле, задовољило пљуваче: физичка смрт? Јер је симболична смрт још давно обављена'', препричава легендарна глумица која је осамдесетих била секс-симбол.

''Страшно је да се данас читав свијет, не само Хрватска, дави у мржњи према свему што је иоле другачије. Као родитељ, згрожена сам свим тим: је л’ то, дакле, свијет, у који млади људи морају да ступе и у њему се боре? И да ли су то вриједности које им тај свијет нуди'', закључила је Мира Фурлан.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брзи

11.01.2017 18:47

Јос увек прва лига.

ОДГОВОРИТЕ