Оружје држе дјеци надохват руке

Оружје у кућама које стоји надохват руке дјеци представља горући безбједносни проблем и опасност по животе њих самих, али и оних у њиховој близини, сматрају стручњаци за безбједност.

Босна и Херцеговина 11.01.2017 | 11:44
Оружје држе дјеци надохват руке
Наиме, у понедјељак је у сарајевском насељу Сокоље живот изгубио седамнаестогодишњи дјечак, када га је млађи брат, чистећи очеву пушку која је била напуњена, погодио хицем у главу.

Да оружје често стоји напуњено у кућама и да његовим нестручним руковањем долази до немилих догађаја, потврдио нам је и Изудин Шарић, портпарол МУП-а Тузланског кантона.

Сматра да би у наредном периоду требало покренути неколико акција како би грађани полицији могли предати оно наоружање коме није мјесто у кућама и које није адекватно ускладиштено, без икаквих посљедица, како би се ријешили немилих догађаја попут овог у Сарајеву.

Шарић упозорава да оружје представља опасност прије свега за дјецу и лица која не знају руковати њиме.

Ловцима савјетује да своје оружје не држе на видику и дохвату дјеце, односно да га закључају, наглашавајући потребу едукације, разговора и упозоравања дјеце о опасностима нестручног руковања оружјем.

Према подацима УНДП-а, у БиХ се у посједу грађана налази око 1,1 милион комада наоружања, што значи да свако треће домаћинство посједује неку врсту оружја.

Армин Кржалић, директор Центра за сигурносне студије из Сарајева, каже да је та количина оружја у БиХ безбједносни проблем и изазов.

"Доступност тог оружја је велики проблем, јер се свакодневно догађају кривична дјела злоупотребе нелегалног оружја", рекао је Кржалић, подвлачећи да оно представља опасност за младе и дјецу, те подсјећајући на раније случајеве у Биљељини, Требињу, Мостару и Бихаћу, гдје су дјеца нашла оружје и повриједила себе и своје најмилије.

Кржалић, поред проблема велике распрострањености, наглашава и проблем лаке доступности, гдје се оружје у кућама лоше чува по ормарима и гаражама и не налази се у сигурносним сефовима.

"Тај проблем власт треба да стави као приоритет број један у рјешавању. Не само са безбједносног аспекта, већ и са глобалног и регионалног аспекта, а везано за кријумчарење илегалног оружја", рекао је Кржалић, изражавајући наду да ће у БиХ бити пооштрена казнена политика за држање илегалног оружја.

Кржалић савјетује да грађани који легално посједују оружје исто држе у сефовима под кључем како не би било доступно дјеци.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједносна питања, каже да је у амбијенту у којем живимо проблем непоштовање закона, али и неодговорност власника оружја.

"Проблем је велика количина нелегалног наоружања, с обзиром на то да је БиХ изашла из рата. Поред тога, када би сваки грађаним поштовао закон о оружју немили догађаји били би сведени на наминум", рекао је Јовичић и додао да због социјално-политичког амбијента у земљи код власника оружја има доста пропуста.

"Кад се пронађе нелегално оружје код неког и ко на неадекватан начин води рачуна о свом наоружању које посједује легално треба бити озбиљно кажњен у границама прописаним законом", каже Јовичић, сматрајући да је у БиХ потребна оштрија казнена политика.

Он скреће пажњу родитељима да оружје у кућама држе закључано, јер ако је оружје добро заштићено онда је смањена могућност да дође до несрећних случајева и поред велике радозналости дјеце.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар