Oružje drže djeci nadohvat ruke

Oružje u kućama koje stoji nadohvat ruke djeci predstavlja gorući bezbjednosni problem i opasnost po živote njih samih, ali i onih u njihovoj blizini, smatraju stručnjaci za bezbjednost.

Bosna i Hercegovina 11.01.2017 | 11:44
Oružje drže djeci nadohvat ruke
Naime, u ponedjeljak je u sarajevskom naselju Sokolje život izgubio sedamnaestogodišnji dječak, kada ga je mlađi brat, čisteći očevu pušku koja je bila napunjena, pogodio hicem u glavu.

Da oružje često stoji napunjeno u kućama i da njegovim nestručnim rukovanjem dolazi do nemilih događaja, potvrdio nam je i Izudin Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona.

Smatra da bi u narednom periodu trebalo pokrenuti nekoliko akcija kako bi građani policiji mogli predati ono naoružanje kome nije mjesto u kućama i koje nije adekvatno uskladišteno, bez ikakvih posljedica, kako bi se riješili nemilih događaja poput ovog u Sarajevu.

Šarić upozorava da oružje predstavlja opasnost prije svega za djecu i lica koja ne znaju rukovati njime.

Lovcima savjetuje da svoje oružje ne drže na vidiku i dohvatu djece, odnosno da ga zaključaju, naglašavajući potrebu edukacije, razgovora i upozoravanja djece o opasnostima nestručnog rukovanja oružjem.

Prema podacima UNDP-a, u BiH se u posjedu građana nalazi oko 1,1 milion komada naoružanja, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja.

Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, kaže da je ta količina oružja u BiH bezbjednosni problem i izazov.

"Dostupnost tog oružja je veliki problem, jer se svakodnevno događaju krivična djela zloupotrebe nelegalnog oružja", rekao je Kržalić, podvlačeći da ono predstavlja opasnost za mlade i djecu, te podsjećajući na ranije slučajeve u Biljeljini, Trebinju, Mostaru i Bihaću, gdje su djeca našla oružje i povrijedila sebe i svoje najmilije.

Kržalić, pored problema velike rasprostranjenosti, naglašava i problem lake dostupnosti, gdje se oružje u kućama loše čuva po ormarima i garažama i ne nalazi se u sigurnosnim sefovima.

"Taj problem vlast treba da stavi kao prioritet broj jedan u rješavanju. Ne samo sa bezbjednosnog aspekta, već i sa globalnog i regionalnog aspekta, a vezano za krijumčarenje ilegalnog oružja", rekao je Kržalić, izražavajući nadu da će u BiH biti pooštrena kaznena politika za držanje ilegalnog oružja.

Kržalić savjetuje da građani koji legalno posjeduju oružje isto drže u sefovima pod ključem kako ne bi bilo dostupno djeci.

Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednosna pitanja, kaže da je u ambijentu u kojem živimo problem nepoštovanje zakona, ali i neodgovornost vlasnika oružja.

"Problem je velika količina nelegalnog naoružanja, s obzirom na to da je BiH izašla iz rata. Pored toga, kada bi svaki građanim poštovao zakon o oružju nemili događaji bili bi svedeni na naminum", rekao je Jovičić i dodao da zbog socijalno-političkog ambijenta u zemlji kod vlasnika oružja ima dosta propusta.

"Kad se pronađe nelegalno oružje kod nekog i ko na neadekvatan način vodi računa o svom naoružanju koje posjeduje legalno treba biti ozbiljno kažnjen u granicama propisanim zakonom", kaže Jovičić, smatrajući da je u BiH potrebna oštrija kaznena politika.

On skreće pažnju roditeljima da oružje u kućama drže zaključano, jer ako je oružje dobro zaštićeno onda je smanjena mogućnost da dođe do nesrećnih slučajeva i pored velike radoznalosti djece.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar