Српска поново преузима 'Крајину'?

Инвестиционо-развојна банка РС и мали акционари „Крајина осигурања“ именоваће нови управни одбор овог друштва на ванредној Скупштини акционара која ће бити одражана за десет до 15 дана, одлучено је јуче на састанку ванредног управника овог друштва Мирослава Лазендића са акционарима.

Република Српска 11.01.2017 | 07:29
Српска поново преузима 'Крајину'?
ИРБ као највећи појединачни акционар „Крајина осигурања“ има могућност да формира нове органе управљања у овом друштву, након што је Комисија за хартије од вриједности (КХОВ) забранила право гласа у Скупштини акционарима из Индије Навену Агарвалу и Гупти Нете који заједно имају већински удио.

Извршни директор Инвестиционо-развојне банке РС Дарко Барашин рекао је да је став ИРБ-а да се по сваку цијену заштити капитал, омогући даљи рад „Крајина осигурања“ и здраже радна мјеста.

„Ми смо упутили своје приједлоге ванредном управнику и очекујемо да на њих одговори и да се сазове ванредна сједница Скупштине акционара на којој ће бити именовани органи управљања и надам се омогућен даљи рад овог душтва. С обзиром на то да акционари из Индије Навен Агарвал и Гупта Нете, према рјешењу Комсије за хартије од вриједности РС, немају право гласа, биће формирана нова већина. Ми ћемо наше преопруке за гласање упутити након што се закаже скупштина“, нагласио је Барашин.

Мали акционар „Крајина осигурања“ Ненад Лубурућ рекао је да он и остали акционари подржавају приједлоге ИРБ-а.

„Видјећемо на конститутивној Скупштини акционара шта ће се дешавати с обзиром на то да Агарвал нема право гласа. Ми ћемо подржати ИРБ. Тражићемо да се мало продужи ванредна управа како би испоштовали све рокове, али оно што је наважније је да „Крајина осигурање“ мора остати живо“, нагласио је Лубурћ.

Агарвал није присуствовао састанку, али га је заступао пуномоћник Младен Јовановић који није желио да даје изјаве.

Ванредни управник „Крајина осигурања“ Мирослав Лазендић сазвао је овај састанак како би упознао акционаре са током ванредне управе и предложио рјешења како би ово друштво стало на ноге. У информацији коју је за акционаре припремио Лазендић је навео да ситуација у друштву није добра, да „Крајина“ неће моћи у краћем периоду остварити позитивно пословање, а упозорио је да ће можда бити потребна и докапитализација.

„Крајина осигурање“ налази се под ванредном управом од 20. јула прошле године. Агенција за осигурње РС увела је ванредну управу у ово друштво због низа незаконитости које су власници из Индије Навен Агарвал и Гупта Нете починили након што су крајем 2015. године, за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција овог друштва.

Паралелно са контролама Агенције и Министарства унутрашњих послова РС у овом друштву, Комисија за хартије од вриједности РС је контролисала повезаност та два акционара при куповини акција „Крајне“.

Након што је утврђено да су Агарвал и Нете дјеловали заједно при куповини, КХОВ је донијела рјешење којим их је обавезала да објаве понуду за куповину преосталих акција „Крајине“. То значи да њих двоје сада морају уложити још близу седам милиона КМ у „Крајина осигурање“ или ће остати и без до сада уложених 6,9 милиона КМ.

Међутим, Агарвал ту обавезу избјегава, јер му рјешење КХОВ још није званично уручено, али је и поред тога поднио тужбу како би поништио рјешење КХОВ.

Комисија је рјешењем овом двојцу одузела право гласа на Скупштини акционара „Крајина осигурања“ све док не објаве понуду за преузимање.

Ванредна управа у „Крајини“ траје до 20. јануара, након чега ће Агенција за осигурање одлучити да ли ће она и за колико бити продужена.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

11.01.2017 07:50

Приватни капитал у медјународној трговини који се улазе у стране земље се обицно гарантује од стране дрзаве. 6,9 милиона КМ нису мале паре које Индуси сигурно неце поклонили РС. "Крајина Осигурање" је својим вецинским дјелом продато Индусима и они сада као вецински власници располазу са имовином "Крајине Осигурања" према Уговору о куповини а не Ванредна Управа. Ванредне Управе су измисљотине које потице из комунистицког времена "самоуправљања". Оне су обуцни слузиле под изговором да спасавају предузеца од пропасти за дрзавну пљацку истих тих предузеца која западну у финацијску кризу. Цувајте се зато СРБи да се не опецете јер и над попом има поп а над судовима у РС има и Медјународни Суд Правде, на коме це Индуси сигурн правду за своје "отете" паре да тразе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца из Индије

11.01.2017 08:10

Пљацка индијске имовине. Исто је било и са бизнисом са Русима из Естоније или тако несто. Ово поигравање це костати јос висе.

ОДГОВОРИТЕ