Srpska ponovo preuzima 'Krajinu'?

Investiciono-razvojna banka RS i mali akcionari „Krajina osiguranja“ imenovaće novi upravni odbor ovog društva na vanrednoj Skupštini akcionara koja će biti odražana za deset do 15 dana, odlučeno je juče na sastanku vanrednog upravnika ovog društva Miroslava Lazendića sa akcionarima.

Republika Srpska 11.01.2017 | 07:29
Srpska ponovo preuzima 'Krajinu'?
IRB kao najveći pojedinačni akcionar „Krajina osiguranja“ ima mogućnost da formira nove organe upravljanja u ovom društvu, nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) zabranila pravo glasa u Skupštini akcionarima iz Indije Navenu Agarvalu i Gupti Nete koji zajedno imaju većinski udio.

Izvršni direktor Investiciono-razvojne banke RS Darko Barašin rekao je da je stav IRB-a da se po svaku cijenu zaštiti kapital, omogući dalji rad „Krajina osiguranja“ i zdraže radna mjesta.

„Mi smo uputili svoje prijedloge vanrednom upravniku i očekujemo da na njih odgovori i da se sazove vanredna sjednica Skupštine akcionara na kojoj će biti imenovani organi upravljanja i nadam se omogućen dalji rad ovog duštva. S obzirom na to da akcionari iz Indije Naven Agarval i Gupta Nete, prema rješenju Komsije za hartije od vrijednosti RS, nemaju pravo glasa, biće formirana nova većina. Mi ćemo naše preopruke za glasanje uputiti nakon što se zakaže skupština“, naglasio je Barašin.

Mali akcionar „Krajina osiguranja“ Nenad Luburuć rekao je da on i ostali akcionari podržavaju prijedloge IRB-a.

„Vidjećemo na konstitutivnoj Skupštini akcionara šta će se dešavati s obzirom na to da Agarval nema pravo glasa. Mi ćemo podržati IRB. Tražićemo da se malo produži vanredna uprava kako bi ispoštovali sve rokove, ali ono što je navažnije je da „Krajina osiguranje“ mora ostati živo“, naglasio je Luburć.

Agarval nije prisustvovao sastanku, ali ga je zastupao punomoćnik Mladen Jovanović koji nije želio da daje izjave.

Vanredni upravnik „Krajina osiguranja“ Miroslav Lazendić sazvao je ovaj sastanak kako bi upoznao akcionare sa tokom vanredne uprave i predložio rješenja kako bi ovo društvo stalo na noge. U informaciji koju je za akcionare pripremio Lazendić je naveo da situacija u društvu nije dobra, da „Krajina“ neće moći u kraćem periodu ostvariti pozitivno poslovanje, a upozorio je da će možda biti potrebna i dokapitalizacija.

„Krajina osiguranje“ nalazi se pod vanrednom upravom od 20. jula prošle godine. Agencija za osigurnje RS uvela je vanrednu upravu u ovo društvo zbog niza nezakonitosti koje su vlasnici iz Indije Naven Agarval i Gupta Nete počinili nakon što su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija ovog društva.

Paralelno sa kontrolama Agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS u ovom društvu, Komisija za hartije od vrijednosti RS je kontrolisala povezanost ta dva akcionara pri kupovini akcija „Krajne“.

Nakon što je utvrđeno da su Agarval i Nete djelovali zajedno pri kupovini, KHOV je donijela rješenje kojim ih je obavezala da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija „Krajine“. To znači da njih dvoje sada moraju uložiti još blizu sedam miliona KM u „Krajina osiguranje“ ili će ostati i bez do sada uloženih 6,9 miliona KM.

Međutim, Agarval tu obavezu izbjegava, jer mu rješenje KHOV još nije zvanično uručeno, ali je i pored toga podnio tužbu kako bi poništio rješenje KHOV.

Komisija je rješenjem ovom dvojcu oduzela pravo glasa na Skupštini akcionara „Krajina osiguranja“ sve dok ne objave ponudu za preuzimanje.

Vanredna uprava u „Krajini“ traje do 20. januara, nakon čega će Agencija za osiguranje odlučiti da li će ona i za koliko biti produžena.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

11.01.2017 07:50

Privatni kapital u medjunarodnoj trgovini koji se ulaze u strane zemlje se obicno garantuje od strane drzave. 6,9 miliona KM nisu male pare koje Indusi sigurno nece poklonili RS. "Krajina Osiguranje" je svojim vecinskim djelom prodato Indusima i oni sada kao vecinski vlasnici raspolazu sa imovinom "Krajine Osiguranja" prema Ugovoru o kupovini a ne Vanredna Uprava. Vanredne Uprave su izmisljotine koje potice iz komunistickog vremena "samoupravljanja". One su obucni sluzile pod izgovorom da spasavaju preduzeca od propasti za drzavnu pljacku istih tih preduzeca koja zapadnu u finacijsku krizu. Cuvajte se zato SRBi da se ne opecete jer i nad popom ima pop a nad sudovima u RS ima i Medjunarodni Sud Pravde, na kome ce Indusi sigurn pravdu za svoje "otete" pare da traze.

ODGOVORITE
Name

Braca iz Indije

11.01.2017 08:10

Pljacka indijske imovine. Isto je bilo i sa biznisom sa Rusima iz Estonije ili tako nesto. Ovo poigravanje ce kostati jos vise.

ODGOVORITE