Упознајте клуб вјечитих посланика

За 20 година у БиХ се променило много тога, само су Халид Гењац и Шефик Џаферовић остали државни парламентарци.

Босна и Херцеговина 11.01.2017 | 07:19
Упознајте клуб вјечитих посланика
Према подацима Парламентарне скупштине (ПС) БиХ, Гењац је парламентарац са најдужим стажом. Овај специјалиста гинекологије у Представнички дом БиХ изабран је одмах након рата, 1996, а у Дом народа БиХ (где је тренутно делегат) одлазио је углавном када на изборима није освојио довољно гласова за посланика. Из ПС БиХ је одсуствовао само две године, од 2000. до 2002, да би заменио Алију Изетбеговића у Председништву БиХ, мада је и тада обезбедио делегатски мандат.

Пре 16 година у ПС БиХ ушао је и други кадар СДА Шефик Џаферовић и ту је остао све до сада. И он је мењао места у домовима, да би, према мишљењу многих колега, стекао репутацију најбољег познаваоца парламентарних процедура, замки и зачкољица.

Док Гењац није био доступан за разговор на ову тему, Џаферовић за „ЕуроБлиц“ каже да бити посланик првенствено значи изаћи на изборе, а тамо нема гаранције за пролаз.

"Сада је све у парламенту боље него када сам први пут дошао, почев од услова рада до процедура. Ниједна парламентарна сала није била у функцији, а цели дан се расправљало само о дневном реду. Више немамо застоја у раду. Има доста младих колега који показују намеру да буду озбиљни посланици, али не бих о именима", каже Џаферовић, тренутно председавајући Представничког дома.

Према његовим речима, БиХ и њен парламент прошли су кроз неколико фаза, од којих је најплоднија била у мандату 2002-2006.

"Тада је БиХ реформисала бројне области: одбрану, безбедносни сектор, индиректне порезе, централни рачун, добила омбудсмана, ВСТС, Суд, Тужилаштво... У томе су учествовале све политичке партије из целе БиХ. Данас се те реформе оспоравају од стране оних који су гласали за њих. Мислим пре свега на СНСД" каже Џаферовић.

У „клуб вечитих“ у актуелном сазиву ПС БиХ могу да уђу још два имена – Душанка Мајкић и Лазар Продановић из СНСД. Мајкићева је у Представнички дом изабрана давне 2002, а Продановић 2006. Посланичким искуством може да се похвали и Никола Шпирић, али је он имао дуге паузе за време функција у Савету министара БиХ.

"Први мандат једва да осетите где се налазите. Тек у другом мадату човек може почети да даје, али не максимум јер се деси да следећи пут будете именовани у неку другу парламентарну комисију и поново сте у позицији да нешто учите. Основни задатак парламентарца је да буде савест и надзор над извршном влашћу, без обзира да ли сте у партији која је власт или опозиција. Мало је оних који то схватају" прича Душанка Мајкић за „ЕуроБлиц“.

Њена је оцена да је персонални састав парламента БиХ после сваких избора све слабији, због чега је све мањи учинак ПС БиХ. Разлог види у томе што се на изборним листама често налазе људи без жеље да буду парламентарци и који тај посао посматрају само као паузу на путу ка функцији у извршној власти.

"Нема много оних који воле позицију посланика. Саша Магазиновић (СДП) и Маја Гасал Вражалица (ДФ) су неки од њих. По дискусијама, јављању и зрелости онога што говори, види се колико који посланик одвоји времена за припрему. Има наде, али је несрећа што политичке странке не прате рад посланика. Када би то радиле знале би кога не треба ставити на листу у следећем мандату" закључује Мајкићева.

Лазар Продановић, хирург по струци, са Халидом Гењцем је студирао медицину, а потом се генерација с факултета срела у парламенту БиХ. И он тврди да је у последњих десет година учинак ПС БиХ у силазној путањи.

"Центри моћи су сада више измештени у институције лидера и у извршну власт. Често посланици морају да слушају централе партије и да имају осећај докле могу да иду са ставовима који нису унапред дефинисани. Предност је ту на страни искусних посланика. Познају процедуре, раздвајају битно од небитног" каже Продановић за „ЕуроБлиц“.

Посебно цени рад страначких колега Душанке Мајкић и Николе Шпирића, али и Момчила Новаковића из НДП. Колегама, посебно млађим, саветује да не изгубе контак с изборном базом, ма колико били добри у законодавним активностима.

Продановић: Парламентарни живот је у НС РС

Лазар Продановић је био и посланик и у Народној скупштини РС. Упитан да упореди рад две скупштине, каже да је стварни парламентарни живот у НС РС - уставна позиција и надлежности два парламента су другачији, баш као и позиција власти и опозиције.

"На нивоу БиХ је партијско деловање комбиновано са интересима РС. Понекад, и када смо можда желели да изразимо лични став, он је ипак мора да буде усаглашен са свим посланицима из РС. Такође, мислим да посланици у НС РС имају мање приступа медијима него ми. Начин деловања у НС РС је такав да је важан став председника клуба, а истовремено посланици нису свесни значаја наступа у медијима" примећује Продановић.

ЦЦИ: Најискуснији међу најбољима

Консултант Центара цивилних иницијатива Ивица Ћавар, који годинама прати рад ПС БиХ, каже да се и у земљама ЕУ и окружења могу наћи парламентарци с вишедеценијским стажом. Као пример наводи Владимира Шекса, који је посланик у Хрватском сабору био од независности до пре две године.

"Када су у питању конкретно Мајкићева, Џаферовић, Гењац, Продановић и остали, могу рећи да су годинама међу најбољима по анализама ЦЦИ, и то су и бирачи препознали. Наравно да је потребно да млађи људи што више буду представљени у органима власти, или нека врста комбинације 'младости и искуства'. Али, то је питање за политичке странке, јер је очито да се већина њих тешко одриче 'проверених' кадрова" каже Ћавар.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Турбоскара

11.01.2017 06:37

Бољи наслов вјецити клуб пијавица анемицног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

11.01.2017 06:54

"Тада је БиХ реформисала бројне области: одбрану, безбедносни сектор, индиректне порезе, централни рачун, добила омбудсмана, ВСТС, Суд, Тужилаштво... У томе су учествовале све политичке партије из целе БиХ. Данас се те реформе оспоравају од стране оних који су гласали за њих. Мислим пре свега на СНСД" каже Џаферовић. И ОНДА ДОДИК ПРИЧА ДА СУ ДРУГИ ПРЕНЕЛИ НАДЛЕЖНОСТИ! ТАКВОГ ЛАЖОВА МАЈКА ВИШЕ РОДИТИ НЕЋЕ, ИЛИТИ СВЕТ ВИДЕТИ!!! А НА ТОЈ ЛАЖНОЈ ТЕЗИ ИЗГРАДИО ЈЕ ИМИЏ БРАНИОЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ЈЕДНОСТАВАН РЕЦЕПТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

11.01.2017 07:03

Које си методе и поступке користио у процјени квалитета рада посланика и њихових реалних доприноса дрзави и друству? Мој Цавар, ако су по твојој процјени најбољи Мајкицева, Дзаферовиц, Гењац и Продановиц, поставља се питање какви ли су остали. Моја лаицка процјена говори да су ови које прогласавас најбољима углавном обицни паразити овог друства, другим ријецима много висе узимају у своје дзепове (по закону и мимо закона), него сто дају. Сигуран сам да би њихов ниво успјесности задовољила, а мозда цак и надмасила, и моја таста која је са неком висом сколом, само да се кандидовала и да је изабрана на ту позицију. Цавар, Цавар, субјективизмима нема мјеста у оваквој ситуације свеукупне кризе и нагомиланих проблема у свим сферама зивота и рада у овом друству односно у овој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.01.2017 08:33

Цака је да знају одвојити од цег имају користи а од цег немају, да не губе вријеме..

Name

Ало, заборавио си

11.01.2017 07:14

Процјена није добра, заборавио си Клосарца, ја мислим да је он "најбољи" медју "најбољима". Мислим да њему као и многим другима треба дати редовна посланицка примања а да му се ускрати могуцност одлуцивања и дискутовања - таквим ограницењем це дрзави бити нанесена мања стета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

11.01.2017 07:15

Ето Дусанка први није ни осјетила обицно казу први пут најтезе сто ти је политика јаране

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

11.01.2017 08:34

Тад је имала бркове..

Name

Михајло

11.01.2017 08:09

Бољи наслов би био народне крвопије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

11.01.2017 08:14

Све багра,све их растурити,као И странке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази,пази

11.01.2017 08:35

Пази што сви сједе заједно, иду на кафу,ручак заједно. Само што зе за руке не држе. Можда чак и у кревет заједно неки. А овамо свадјају народ. Па и народ треба тако сјести заједно на кафу, питати за здравље , како фамилија, па цемо видјети да смо сви исти са истим проблемима. Само народ испашта од оваквих. Нећу да вриједјам (као Босњак), али мислим да Срби од свог водје тренутно највисе испастају. Отворите све четверо очи ако смијем савјет дати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

11.01.2017 10:14

Сјети се поплава само. Нико не реце српска поплава, босњацка или хрватска, људи похитасе у помоц а докони политицари се хеликоптерима спустасе и у ципелицама за бал прегледасе стање те похитасе назад куци док се кафа не охлади!

Name

Мирза

11.01.2017 08:59

" Џаферовић за „ЕуроБлиц“ каже да бити посланик првенствено значи изаћи на изборе, а тамо нема гаранције за пролаз". Кога ти фолирас????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

11.01.2017 09:51

Много је љекара у политици на свим нивоима. И превише, више него што би било нормално. Можда је баш у томе загонетна оваквог стања, стално на граници катастрофе, социјалне равнодушности, финансијских провалија, неизвјесности, безперспективности, биједе и безнађа. Добро је примијетио Г.Г.Маркес: За филозофе и теологе смрт је нерјешива филозофска и теолошка загонетка, а за љекаре то је само престанак вуталних функција организма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

11.01.2017 09:51

Фино човјек каже, прве четири године су му прошле у незнању, четири године није схватио гдје се налази. Тек након осам година је почео да даје пуно од себе. Свој максимум је пружио након дванаест година. Поучна прича. За нас дебиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.01.2017 10:19

Сто посто комунистицки слузбеници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјечити посраник

11.01.2017 10:31

Сви мисле да је нама лако сједити по цијели дан у фотељи и смишљати како себи обезбједити 7000 марака мјесечно. Ево ја сам се одрекао пола својих примања у корист моје запослене супруге, а оно пола које ми је остало дијелим са мојом запосленом ћерком. Мени остаје мјесечно 1500 марака да преживим. Да ми није комисија, одвојеног живота, топлог оброка, регреса, накнаде за превоз, накнаде за управне и надзорне одборе, куд би несрећан. Не дао Бог никоме патње ко нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

12.01.2017 06:05

По коментару сам препознао ко си. Спириц или Продановиц.