За свједоке позвао цијели политички врх

Завршено је припремно рочиште у предмету који се води против суспендованог главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића. Главни претрес заказан је за 27 јануар.

Босна и Херцеговина 10.01.2017 | 16:05
За свједоке позвао цијели политички врх
Занимљиво је да је оптужени Салиховић за свједока предложио Милорада Додика, предсједника РС и лидера СНСД-а, што је на крају Првостепена дисциплинска комисија и прихватила.
 
Сукоб интереса

Осим тога, Салиховић је као своје свједоке позвао и Драгана Мектића, министра безбједности у СМ БиХ, Николу Шпирића, посланика СНСД-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ, Османа Мехмедагића, директора Обавјештано-сигурносне агенције (ОСА), новинара Мату Ђаковића, али и Мирсада Вилића, директора Дирекције за координацију полицијских тијела.

С друге стране Уред дисциплинског тужиоца најавио је да ће као свједоке позвати тужиоце Тужилаштва БиХ Дубравка Чампару, Мирзу Хукељића, али и Божу Михајловића, замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Иначе, данас је на рочишту дицисплинска тужитељка Алена Курспахић, образлажући прекршаје које је починио Салиховић, казала да је он и од Михајловића сакрио да се води истрага против Додика у предмету "Павловић банка". Како је наведено, Салиховић је упозорио Хукељића да Михајловић не треба знати да је задужен за предмет "Павловић банка".

Дисциплинска тужитељка је навела да ће доказати и да је Салиховић омогућио вршење дужности особама које нису надлежне за то, односно да поступајући тужилиоци Хукељић и Чампара у предметима "Павловић банке" и "Бобар банке" нису уопште водили истрагу, већ да су само потписивали документе које су раније у Салиховићевом кабинету припремали његови сарадници Хасан Плех и Емил Пинкас

Подсјетимо, Салиховић се сумњичи за низ неправилности у раду Тужилаштва БиХ, због чега је суспендован у септембру прошле године.

У дисциплинској тужби се наводи да је Салиховић пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца особама које за то нису законом овлаштене, те се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Лажна информација

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а те да је својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Упоредо с дисциплинским поступком, Тужилаштво БиХ води кривичну истрагу против Салиховића.

Извор: Аваз

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

зумба

10.01.2017 15:20

Позвао Милорада Додика као свједока одбране,умјесто да га притвори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.01.2017 15:38

Сви су они мање више криминалци,и они из судства и они из политике.

Name

борац

10.01.2017 17:12

Криминалци су сви под једном капом.Сад цемо да видимо ста је суд.

Name

Оо

11.01.2017 10:28

Додик узатвор

Name

држање сламке

10.01.2017 15:34

А они ће баш посвједочити? :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

10.01.2017 15:41

ТУ НЕМА КОМЕНТАРА ЧОВЈЕК ЈЕ У ДВЕ РИЈЕЧИ РЕКАО СВЕ КРИМИНАЛ У СВИМ ПОРАМА ДРУШТВА СВИ СЕ ВРЛО ДОБРО ПОЗНАЈЕМО МОЈ ДОБРО НАПАЋЕНИ НАРОДЕ У БАЈНОЈ РЕП. СРПСКОЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

10.01.2017 15:43

У задње вријеме Додик све цесце на суду ...није добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.01.2017 17:11

Корумпирани бандит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко су чланови комисије

10.01.2017 17:17

Ко су све чланови дициплинске комисије осим Махмута Швраке?Осим Махмута Швраке који је и члан високог судског и тужилачког савјета на тв сам прије видио и Синишу Врањеша који некада био тужилац окружног тужилаштва Бања Лука.Ја сам једном приликом добио информације од веома блиски људи предсједнику РС Милораду Додику да је Врањеш Додиков човјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

10.01.2017 23:44

Тако људино, повуци их све са собом, заслужили су.

ОДГОВОРИТЕ