Za svjedoke pozvao cijeli politički vrh

Završeno je pripremno ročište u predmetu koji se vodi protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Glavni pretres zakazan je za 27 januar.

Bosna i Hercegovina 10.01.2017 | 16:05
Za svjedoke pozvao cijeli politički vrh
Zanimljivo je da je optuženi Salihović za svjedoka predložio Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a, što je na kraju Prvostepena disciplinska komisija i prihvatila.
 
Sukob interesa

Osim toga, Salihović je kao svoje svjedoke pozvao i Dragana Mektića, ministra bezbjednosti u SM BiH, Nikolu Špirića, poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, Osmana Mehmedagića, direktora Obavještano-sigurnosne agencije (OSA), novinara Matu Đakovića, ali i Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

S druge strane Ured disciplinskog tužioca najavio je da će kao svjedoke pozvati tužioce Tužilaštva BiH Dubravka Čamparu, Mirzu Hukeljića, ali i Božu Mihajlovića, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Inače, danas je na ročištu dicisplinska tužiteljka Alena Kurspahić, obrazlažući prekršaje koje je počinio Salihović, kazala da je on i od Mihajlovića sakrio da se vodi istraga protiv Dodika u predmetu "Pavlović banka". Kako je navedeno, Salihović je upozorio Hukeljića da Mihajlović ne treba znati da je zadužen za predmet "Pavlović banka".

Disciplinska tužiteljka je navela da će dokazati i da je Salihović omogućio vršenje dužnosti osobama koje nisu nadležne za to, odnosno da postupajući tužilioci Hukeljić i Čampara u predmetima "Pavlović banke" i "Bobar banke" nisu uopšte vodili istragu, već da su samo potpisivali dokumente koje su ranije u Salihovićevom kabinetu pripremali njegovi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas

Podsjetimo, Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Lažna informacija

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

Izvor: Avaz

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

zumba

10.01.2017 15:20

Pozvao Milorada Dodika kao svjedoka odbrane,umjesto da ga pritvori.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.01.2017 15:38

Svi su oni manje više kriminalci,i oni iz sudstva i oni iz politike.

Name

borac

10.01.2017 17:12

Kriminalci su svi pod jednom kapom.Sad cemo da vidimo sta je sud.

Name

Oo

11.01.2017 10:28

Dodik uzatvor

Name

držanje slamke

10.01.2017 15:34

A oni će baš posvjedočiti? :)

ODGOVORITE
Name

BOBA

10.01.2017 15:41

TU NEMA KOMENTARA ČOVJEK JE U DVE RIJEČI REKAO SVE KRIMINAL U SVIM PORAMA DRUŠTVA SVI SE VRLO DOBRO POZNAJEMO MOJ DOBRO NAPAĆENI NARODE U BAJNOJ REP. SRPSKOJ

ODGOVORITE
Name

iskreno

10.01.2017 15:43

U zadnje vrijeme Dodik sve cesce na sudu ...nije dobro

ODGOVORITE
Name

borac

10.01.2017 17:11

Korumpirani bandit.

ODGOVORITE
Name

Ko su članovi komisije

10.01.2017 17:17

Ko su sve članovi diciplinske komisije osim Mahmuta Švrake?Osim Mahmuta Švrake koji je i član visokog sudskog i tužilačkog savjeta na tv sam prije vidio i Sinišu Vranješa koji nekada bio tužilac okružnog tužilaštva Banja Luka.Ja sam jednom prilikom dobio informacije od veoma bliski ljudi predsjedniku RS Miloradu Dodiku da je Vranješ Dodikov čovjek

ODGOVORITE
Name

#

10.01.2017 23:44

Tako ljudino, povuci ih sve sa sobom, zaslužili su.

ODGOVORITE