СМ БиХ: "Босански језик" - пети пут

На дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ поново ће се наћи Информација о кршењу уставног права Бошњака на слободно кориштење и употребу "босанског језика" у Републици Српској.

Босна и Херцеговина 10.01.2017 | 10:00
СМ БиХ: "Босански језик" - пети пут
Ово је пети пут заредом да се ова тачка налази у најавама дневног реда сједница Савјета министара БиХ.

О њој није било ријечи на сједници Савјета министара БиХ одржаној 29. децембра прошле године, иако је била званично најављена.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић тада је рекао новинарима да, према његовом мишљењу, материјал захтијева да се на њему још ради како би могао да буде прихватљив за све у Савјету министара БиХ.

Савјет министара БиХ расправљао је о овој информацији на сједници одржаној 20. децембра, након што је она два пута скидана са дневног реда.

Министарство просвјете и културе Републике Српске сматра да Савјет министара БиХ није требао, нити имао основа да расправља о Информацији о наводном кршењу уставног права Бошњака на кориштење и употребу "босанског језика", јер је област образовања у надлежности Српске.

"Нејасно је како се уопште и могло расправљати о тој теми у Савјету министара БиХ, ако се зна да предлагач информације - Министарство цивилних послова БиХ није надлежно за област образовања, већ има улогу координатора активности, усклађивања планова ентитеских власти и дефинисања стратегија на међународном плану у појединим подручјима", саопштено је раније из Министарства просвјете и културе Српске.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је раније да је Институција омбудсмана у БиХ обавезна да достави своје мишљење у вези са проблемом језика бошњачког народа који се, истакао је, рефлектује на дјецу.

Он је позвао Министарство просвјете и културе Републике Српске да достави свој став у вези са овом информацијом и овим проблемом.

"С обзиром на то да је образовање искључива ентитетска надлежност, онда Министарство треба да достави своју информацију у којој ће навести силне разговоре и преговоре које су имали о том питању и на крају свој дефинитиван став", закључио је Мектић.

Министар безбједности БиХ подсјетио је да Савјет министара БиХ информацију о језику треба да достави Парламентарној скупштини БиХ.

На дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управи.

Пред министрима ће се наћи Нацрт протокола између Министарства безбједности БиХ и МУП-а Србије о спровођењу члана 13 - 15 Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи.

Биће ријечи и о Нацрту измјена Споразума између БиХ и ЕУ о безбједносним процедурама за размјену повјерљивих информација и Нацрт основа за вођење преговора и закључивање измјена наведеног споразума, те Нацрту споразума између Савјета министара БиХ и Владе САД о размјени података у вези са безбједносним провјерама о тероризму и Нацрт основа за вођење преговора и закључивање наведеног споразума.

Савјет министара БиХ размотриће Информацију о придруживању БиХ одлукама Савјета ЕУ које се односе на рестриктивне мјере у раздобљу након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, с приједлогом за даље поступање.

На дневном реду сједнице је и Информација о примјени Одлуке о инструментима за усклађивање законодавства БиХ с правном тековином ЕУ у периоду од 7. априла до 14. октобра 2016. године и обавези означавања прописа ознаком "ЕИ".

Пред министрима ће се наћи Приједлог програма рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ за 2017. годину и Нацрт годишње платформе о обавјештајно-безбједносној политици за 2017. годину.

На дневном реду је и Информација о стању у области комуникација, с приједлогом мјера.

Извор: Срна

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Драган

10.01.2017 10:40

Не можеш у тужи језик да убасиш слово х где му није место, искривљене турцизме, па да кажеш - ево га нови језик! Ако из тог 'босанског' избацимо све речи српског, хрватског и турског језика, шта остаје? Пар стотина локализама. Недовољно да би се то звало језиком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

10.01.2017 11:18

Јел се казе хладно или ладно? Јел се казе хљеб или љеб ? Јел се казе крух или кру? Колко ја знам у Бања Луци се никада није прицао екавски а сад одједном ви ко постали Србијанци. Мама миа !!

Name

Ре драган

10.01.2017 11:19

Ста тебе брига како це ко да говори или писе? Ако хоце неко нек прича кинески или ста ти ја знам.Ста петљаш ? Прицај ти како хоћеш и гдје хоћеш на мени је разумијем ли те или не?

Name

за ре драган

10.01.2017 12:16

лако или лахко, кафа/кава или кахва, лаку ноц или лахку ноц.... мозе босанки али кад буде гузва у празном трамвају или кад се целави поцупају за косу....

Name

Дуро

10.01.2017 12:17

Српски језик има екавицу и ијекавицу, оба нарицја су стандардна и равноправна. Присјетимо се ста су нам говорили професори прије полагања писмених испита. "Мозете бирати латиницу или цирилицу, екавицу или ијекавицу". Тако је било бас у Сарајеву.

Name

Перица

10.01.2017 13:04

Ово

Name

МИХАИЛО Микиц

10.01.2017 13:15

Колико се год босански, хрватски и црногорски "лингвисти" трудили из политицки разлога да створе измисљени босански, хрватски и црногорски језик по законима лингвинстике такви језици немогу да постоје само због силом наметнути политицки разлога. "Балкански политицари" тразе под утицајем Антихриста да сваки нови измисљени покрајински "народ" у биваој Југославији има одмах своје аутоматско право на земљу и дрзаву, језик и писмо, вјеру и цркву и друге атрибуте народности и дрзавности које имају само историјски народи. На СРБском историјском зивотном простору велику буку око језика дигли су масони преко муслимана, црногораца и хрвата и други слуга ТАЈНИ владари из сенке. Они зеле сада да искористе садасње велико страдање СРБског Народа и његово незнање о дјеливању подземних сила и тако да унисте СРБе и њихове народне бозанске вресности и људске драгоцјености. Унистење СРБа Светог Саве бице изведено кроз промјену њихове Православне вјере, и Светосавске културе и СРБскиг језика. Све це то довести постепено до претапања СРБа у ново измисљене покрајинске "народе". Зато се СРБима сада на перфидан нацин од стране МЗ отимју СРБске земље Светог Саве које постају тако нове покрајинске измисљене "дрзаве". СРБима се насилно отима СРБски језик и Писмо којег сваки народ треба да има. Све то дјаво ради преко слуга својих годинама испод зита са само једном зељом која има за циљ разбијање и унистење СРБства. Многи СРБи због свог незнања то не виде и несхвацају а други СРБи који знају о цему се ради су плацени од Тајни владара из сенке да они као слуге црног дјавола о томе цуте. СРБима отимају њихову земљу, језик, писмо и културни и поклањају затим својим робовима које уце да они законом јацег имају прави да отму од СРБа њихову Свету СРБску земљу, да они имају право из политицки разлога да измисљају покрајинске језике иако су они у ствари дијалекти једног те истог СРБског језика. ЗАТО се СРБи требају да понизе пред Богом и јунацки да се они усправе пред непријатељина Бозијим и својим у одбрани своји људски права. Кукавице ни Бог неволи!

Name

Дијана

10.01.2017 14:08

Прица Драгана и слицних њему је потпуно депласирана и то висе не пали нигдје. Информиси се мало Драгане о конвенцијама о људским правима, Вијеце Европе рецимо, мозе неко свој језик називати апсолутно како год зели и како осјеца и којим језиком та особа говори, није на теби ни на мени или било коме да то некоме ускрацујемо или да се ми питамо за то. Твој језик и твоје право да ти свој језик зовес како зелис није ни на који нацин угрозено тиме, стога свако свој језик мозе свати марсовки, плутонски, венецијански или какогод док не угрозава право оног другог. То о цему ти говорис су флоскуле и политицко наглабање а не аргументација. Ја сам дијете ове земље и рецимо ја сад казем да ја говорим босанским језиком, ја ни на који нацин не угрозаван никог ко говори српским или хрватксим или енглеским, њемацким,... ако схватас логику и слијед ствари. Дакле, постуј своје и прихвати да морас постовати и тудје осјецаје, одлуке и мисљење. То је сва мудрост. Лијеп поздрав. Такодјер, вец сам једном послала коментар, нисте га објавили и видим да врсите селекцију и објављујете хускацке коментаре и оне са најгорим увредама али нормалан коментар са аргументима и људским приступом не зелите објавити. Цисто да знате да ћу вас пријавити и РАК-у и Вијецу за онлине медије због овог понасања. Јос једном вам лијеп поздрав зелим.

Name

Драган

10.01.2017 14:44

@Дијана: Информиши се ти мало о лингвистичким стандардима који морају бити испуњени да би се неки језик сматрао аутохтоним. То се учи на неким мало комплекснијим школама него што су то курсеви о људским правима. За почетак, размисли о томе због чега не постоји швајцарски, канадски, амерички, аустралијски, бразилски, мексички...

Name

Дијана

10.01.2017 15:19

Драгане ти опет лупас по тамбури оцигледно али нема ти вајде. Овдје се не ради о лингвистици и то о цему ти прицас нема везе са језицком струком, а и о томе успут сигурно сам квалифициранија да говорим у односу на тебе. ти трвис опет о свом политицком ставу и убиједјењу и вјерујем да ти није лако али запитај се сто тебе то толико боли, сто те то тангира сто неко свој језик назива именом како он/она осјеца и вјерује да тим језиком говори, ста теби та особа отима, ста ти одузима, ти свој језик имас, сигуран си у њега, сто се онда осјецас угрозен? Схвати да нецес никог моци натјерати да прихвати назив српски ако он тако не осјеца, бице ти лаксе вјеруј, само прихвати ту цињеницу, а ти свој језик и даље имас, на страну сто у слуцају босанског да си се образовао како треба и без предрасуда могао си наци на стотине доказа који говоре у корист постојања и традиције босанског језика јос од раног 15. вијека, па иако мозда ја тим језиком не говорим, дакле ја се тако изјасњавам и то је мој став и аутономно право јер, лингивистицки како ти казес, ми сви прицамо једним истим језиком - језиком којем се разумијемо ми сви од Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе, ех то це ти сви лингвисти потврдити, али довољно сам разумна да процитам и схватим аргументе, али то на крају крајева и није битно. опет казем ти, своди се на права народа и на права појединца и ти не мозес то некоме ускрацивати јер ти је то узалудно. Његуј свој језик и образуј се - зиви и пусти друге да зиве како они мисле да требају.

Name

Драган

10.01.2017 16:41

Дијана, одустајем... Ти не владаш основним стварима, а нешто би да кажеш. У изворима на које се позиваш наћи ћеш и појмове 'рашки и дукљански језик'. Како се зову ти језици данас?

Name

x

10.01.2017 17:17

Драгане@, молим те објасни нам то мало боље сто си рекао. Засто се "Свајцарски" не зове "свајцарским" језиком. Ето ми не знамо. Много нас интересује.

Name

лијан

10.01.2017 10:55

Дебилцине народ се смрзава,ви супљирате!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

10.01.2017 12:05

Ви Потурице га можете звати како хоћете, нико вам не брани, јер сте навикли да живите у лажи и да своју дјецу на лажима васпитавате али немате право тражити од нас да се правимо луди и да тај језик називамо лажним именом. Зар вам нисмо пуно попустили називајући мало искривљени СРПСКИ бошњачким језиком. Зато ако неки СРБИН гласа за ово треба му забранити улазак у СРПСКУ.

Name

Брзи

10.01.2017 10:55

Из ког века потице тај језик.Вук К. га никад није спомињо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лело

10.01.2017 11:07

Није смио реци истину, друже. Ако не вјерујеш у чињенице то је друга ствар. У сваком случају, ово је само губљење времена и скретање пажње са правих тема, као што и сам знаш... ЛП

Name

ма иди лело

10.01.2017 12:06

уставом из 1974 године добисте да се изјасњавате као муслимани зарад братства и јединства а сад тразите некакав језик босњацки

Name

Xx

10.01.2017 11:08

Какав је то језик неки сељацки јел то сто казу грухнига хитига њешто хаман ба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подриње

10.01.2017 11:25

Не него онај гдје се говори уити га за увета или љеб или можда куфиња.

Name

ре Xx

10.01.2017 11:26

Довољно да проходас Банај Луком па да цујес какав се ту језик прица. Боље ти је да сутис.

Name

Бајке

10.01.2017 11:30

Ако им се дозволи босански језик, одмах це га наметнути и нама и свима у бих. То им је циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бајке

10.01.2017 12:25

Па тај босански си увијек и прицао ако си се родио у Бањалуци. Ниси прицао хрватски или српски екавски или албански. Сад одједном ви би да имате руски или кинески ко матерњи. Сваста цес цути.

Name

Синнy Боy

10.01.2017 13:09

Ре бајке, булазниш . Рођен сам у БЛ и никада нисам говорио босанским језиком јер он није никада ни постојао нити постоји сад. Говорили смо сви српским језиком који се због политике звао српскохрватски или хрватскосрпски језик. Споменуо си само једну варијанту српског језика - српски екавица. А ми говоримо српским језиком ијекавицом. Обе варијанте се пишу латиницом и ћирилицом. Значи да имамо четри облика српског језика, ијекавица латиница, ијекавица ћирилица, екавица ћирилица и екавица латиница. А за босански језик нико и никада није чуо. Као кад би у Крајини говорили крајишким језиком или бањалучким у БЛ.

Name

Синнy Боy

10.01.2017 11:38

Босански језик?! Ха ха ха ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.01.2017 11:50

Босњаци муслимани говоре српским језиком и требају да буду захвални Вуку Карадзицу сто им је то омогуцио а ко им је крив сто нису измислили и створили свој језик ево нпр неки вид арапског језика него сада хоце да српски језик назову босански.Да зло буде веце они га јос и нагрдјују па тако измисљају немогуце ријеци попут њихових бајних лектора који појма немају па умјесто кафа или кава казу кахва или умјесто лако казу лахко или умјесто меко говоре мехко.Не треба дозволити скрнављење српског језика и писма и одлуцно се томе треба супроставити како министарство образовања републике српске тако и друге институције у републици српској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граматика

10.01.2017 12:30

Надји на интернету откад датира граматика босанскога језика па процитај ста је Вук урадио..ЛП

Name

хм

10.01.2017 13:22

@граматика... није ти он прочитао књигу у животу..да јесте, не би се тако срамотио.. добар си му савјет дао....нека види шта је Вук урадио

Name

Зоол

10.01.2017 13:00

Аустралија Америка Канада немају свој језик али су богате земље.Свајцарска нема проблем да прича Француски и Њемачки и да не постоји Швајцарски језик него само наши идиоти овде о свему праве проблеме а народ ни близу поменутих земаља не живи добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

10.01.2017 13:02

ДА МИ МАЛО УЧИМО АУСТРИЈСКИ ЈЕЗИК - да не идем даље , најближе је !

ОДГОВОРИТЕ
Name

још мало аргумената

10.01.2017 13:19

БУДИМСКИ ТУРНИР ИЗ 1412. ГОДИНЕ Јанд Лугош пољски хроничар описује будимски турнир којег је организовао Сигисмунд Луксембуршки 1412.године. На том турниру Лугош спомиње само 3 краља, а међу њима и босанског краља Твртка ИИ. Хрватске и српске владаре спомиње са мањим титулама, код Хрвата кнез, а код Срба деспот, јер нису били самостални, већ вазали Угарске и Босне у том периоду. Такођер треба обратити пажњу на попис бискупа. Само код Босне се не спомиње бискуп, јер у ствари није постојао у том периоду, а спомиње се и загребачки и српски. Босна није ни тада била католичка нити православна, већ земља Цркве босанске, и њених добрих Бошњана. п.с. дозвољавате кориштење израза "потурица"..а мој коментар нећете објавити.. озбиљно размишљам да вас портал пријавим надлежним тијелима за медије због говора мржње...наравно са пратећом документацијом и доказима који су похрањени ...;) Засто се бојите истине,она це прије или касније испливати на површину? никог не вређам,само желим оваквима као "Драган" показати колико су неписмени и колико не познају историју Босне и њених народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

10.01.2017 13:53

КАД БИ ТЕБЕ НЕКО ТЛАЧИО И ХАРАЧИО ПЕТ СТОТИНА ГОДИНААААА И ТИ БИ СЕ ПОТУРЧИО ЈОШ ЈЕДНОМ ????

Name

Пипи

10.01.2017 14:11

Који су то језик уцили и прицали ? Босански сигурно нису па сад измисљају ријеци и додају - убацују слова.По старе дане морају да уце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дијану

10.01.2017 14:41

И ја сам Дијана дијете ове земље. Лијепо је кад видим да је неко за равноправност и различитост. Наравно да ником не треба да смета шта неко како зове. Али исто тако не треба никоме да смета шта ко слави...е ту је проблем госпођо. У суштини кад су права Срба у питању, немају никаква права....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги господине,

10.01.2017 15:33

Па управо оно сто сам говорила иде у прилог да никоме и не треба да смета, управо супротно, треба да нам је драго и да се медјусобно постујемо и обилазимо и његујемо све насе празнике и славе, и вјерске и оне друге врсте и вјерујте тада би нам све било радосније и топлије и позитивније, сто смо видјели на примјеру од јуцер. Какав је то празник кад смо усамљени, када тјерамо инат насим комсијама, кад они нису били ту да се радујемо скупа, када нико не увазава то сто радимо то оправдано јер себе изолујемо од свих и то сами радимо. Среца и задовољство долази и из тога да нас други и наси суградјани постују. Али, пробајте схватити о цему прицам и о цему је и била одлука Уставног суда, дакле ни по коју цијени није била идеја да се забрањује некоме слава, јер то је несто васе и васе породице, васе куце, то је васа вјера и вјерујте и они прави вјерници, муслимани или крсцани то најбоље разумију, али не мозе дрзавна, ентитетска, дакле секуларна установа у мултиетницкој дрзави гдје њени народи би требали да имају иста права по Уставу, имати и славити славу и свеце. Каква је то логика да скола, зграда, уционица, мост, или ста све не како рекох раније, имају своје славе. Па јел ми то онда зелимо бити вјерска дрзава, као Иран рецимо? То је сва бит, све најбоље вам зелим.

Name

За Дијану

10.01.2017 18:23

Разумијемо ми тебе врло добро и о чему пишеш и мало је зачуђујуће како је могућ аутопут 1.март а није 9.јануар? Како је могућа прослава Дана Независности (а познато је да су само два народа била за исту) а није могућ дан РС? Како је могуће да се забрањују дједа-Мразеви у мултиетничкој БиХ? Како је могуће да један народ није конституиван у Федерацији БиХ? Како је могуће да је 90-ак надлежности пренешено са РС на БиХ? Како је могуће низ ствари које су нереалне и које су урађене? Можемо ми овде до сутра паметовати али ништа ми постићи нећемо јер ће у овој држави увијек неко бити против неког. Тако је од памтивијека и то нам је у крви. Више се радујемо туђој несрећи него својој срећи. Више гледамо да другима нешто ускратимо него себи да обезбједимо. Ово је поднебље затровано мржњом и џаба нама приче о било чему јер смо увијек незадовољни и увијек ћемо радити на штету других без обзира о чему се ради. Мени лично не смета назив језика "босански" али смета ми што би се за коју годину хтјело то наметати и другима који тако не желе. Како ја да славим Дан независности БиХ кад то не желим јер то сматрам преваром према једном конституивном народу тада.

Name

Самир

10.01.2017 15:41

Босанци су прицали и прије вука

ОДГОВОРИТЕ