SM BiH: "Bosanski jezik" - peti put

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH ponovo će se naći Informacija o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina 10.01.2017 | 10:00
SM BiH: "Bosanski jezik" - peti put
Ovo je peti put zaredom da se ova tačka nalazi u najavama dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH.

O njoj nije bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 29. decembra prošle godine, iako je bila zvanično najavljena.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tada je rekao novinarima da, prema njegovom mišljenju, materijal zahtijeva da se na njemu još radi kako bi mogao da bude prihvatljiv za sve u Savjetu ministara BiH.

Savjet ministara BiH raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici održanoj 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da Savjet ministara BiH nije trebao, niti imao osnova da raspravlja o Informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu "bosanskog jezika", jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske.

"Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije - Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima", saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije da je Institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istakao je, reflektuje na djecu.

On je pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

"S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav", zaključio je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH podsjetio je da Savjet ministara BiH informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi.

Pred ministrima će se naći Nacrt protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije o sprovođenju člana 13 - 15 Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Biće riječi i o Nacrtu izmjena Sporazuma između BiH i EU o bezbjednosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija i Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje izmjena navedenog sporazuma, te Nacrtu sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu i Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje navedenog sporazuma.

Savjet ministara BiH razmotriće Informaciju o pridruživanju BiH odlukama Savjeta EU koje se odnose na restriktivne mjere u razdoblju nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s prijedlogom za dalje postupanje.

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU u periodu od 7. aprila do 14. oktobra 2016. godine i obavezi označavanja propisa oznakom "EI".

Pred ministrima će se naći Prijedlog programa rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH za 2017. godinu i Nacrt godišnje platforme o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2017. godinu.

Na dnevnom redu je i Informacija o stanju u oblasti komunikacija, s prijedlogom mjera.

Izvor: Srna

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Dragan

10.01.2017 10:40

Ne možeš u tuži jezik da ubasiš slovo h gde mu nije mesto, iskrivljene turcizme, pa da kažeš - evo ga novi jezik! Ako iz tog 'bosanskog' izbacimo sve reči srpskog, hrvatskog i turskog jezika, šta ostaje? Par stotina lokalizama. Nedovoljno da bi se to zvalo jezikom...

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

10.01.2017 11:18

Jel se kaze hladno ili ladno? Jel se kaze hljeb ili ljeb ? Jel se kaze kruh ili kru? Kolko ja znam u Banja Luci se nikada nije pricao ekavski a sad odjednom vi ko postali Srbijanci. Mama mia !!

Name

Re dragan

10.01.2017 11:19

Sta tebe briga kako ce ko da govori ili pise? Ako hoce neko nek priča kineski ili sta ti ja znam.Sta petljaš ? Pricaj ti kako hoćeš i gdje hoćeš na meni je razumijem li te ili ne?

Name

za re dragan

10.01.2017 12:16

lako ili lahko, kafa/kava ili kahva, laku noc ili lahku noc.... moze bosanki ali kad bude guzva u praznom tramvaju ili kad se celavi pocupaju za kosu....

Name

Duro

10.01.2017 12:17

Srpski jezik ima ekavicu i ijekavicu, oba naricja su standardna i ravnopravna. Prisjetimo se sta su nam govorili profesori prije polaganja pismenih ispita. "Mozete birati latinicu ili cirilicu, ekavicu ili ijekavicu". Tako je bilo bas u Sarajevu.

Name

Perica

10.01.2017 13:04

Ovo

Name

MIHAILO Mikic

10.01.2017 13:15

Koliko se god bosanski, hrvatski i crnogorski "lingvisti" trudili iz politicki razloga da stvore izmisljeni bosanski, hrvatski i crnogorski jezik po zakonima lingvinstike takvi jezici nemogu da postoje samo zbog silom nametnuti politicki razloga. "Balkanski politicari" traze pod uticajem Antihrista da svaki novi izmisljeni pokrajinski "narod" u bivaoj Jugoslaviji ima odmah svoje automatsko pravo na zemlju i drzavu, jezik i pismo, vjeru i crkvu i druge atribute narodnosti i drzavnosti koje imaju samo istorijski narodi. Na SRBskom istorijskom zivotnom prostoru veliku buku oko jezika digli su masoni preko muslimana, crnogoraca i hrvata i drugi sluga TAJNI vladari iz senke. Oni zele sada da iskoriste sadasnje veliko stradanje SRBskog Naroda i njegovo neznanje o djelivanju podzemnih sila i tako da uniste SRBe i njihove narodne bozanske vresnosti i ljudske dragocjenosti. Unistenje SRBa Svetog Save bice izvedeno kroz promjenu njihove Pravoslavne vjere, i Svetosavske kulture i SRBskig jezika. Sve ce to dovesti postepeno do pretapanja SRBa u novo izmisljene pokrajinske "narode". Zato se SRBima sada na perfidan nacin od strane MZ otimju SRBske zemlje Svetog Save koje postaju tako nove pokrajinske izmisljene "drzave". SRBima se nasilno otima SRBski jezik i Pismo kojeg svaki narod treba da ima. Sve to djavo radi preko sluga svojih godinama ispod zita sa samo jednom zeljom koja ima za cilj razbijanje i unistenje SRBstva. Mnogi SRBi zbog svog neznanja to ne vide i neshvacaju a drugi SRBi koji znaju o cemu se radi su placeni od Tajni vladara iz senke da oni kao sluge crnog djavola o tome cute. SRBima otimaju njihovu zemlju, jezik, pismo i kulturni i poklanjaju zatim svojim robovima koje uce da oni zakonom jaceg imaju pravi da otmu od SRBa njihovu Svetu SRBsku zemlju, da oni imaju pravo iz politicki razloga da izmisljaju pokrajinske jezike iako su oni u stvari dijalekti jednog te istog SRBskog jezika. ZATO se SRBi trebaju da ponize pred Bogom i junacki da se oni usprave pred neprijateljina Bozijim i svojim u odbrani svoji ljudski prava. Kukavice ni Bog nevoli!

Name

Dijana

10.01.2017 14:08

Prica Dragana i slicnih njemu je potpuno deplasirana i to vise ne pali nigdje. Informisi se malo Dragane o konvencijama o ljudskim pravima, Vijece Evrope recimo, moze neko svoj jezik nazivati apsolutno kako god zeli i kako osjeca i kojim jezikom ta osoba govori, nije na tebi ni na meni ili bilo kome da to nekome uskracujemo ili da se mi pitamo za to. Tvoj jezik i tvoje pravo da ti svoj jezik zoves kako zelis nije ni na koji nacin ugrozeno time, stoga svako svoj jezik moze svati marsovki, plutonski, venecijanski ili kakogod dok ne ugrozava pravo onog drugog. To o cemu ti govoris su floskule i politicko naglabanje a ne argumentacija. Ja sam dijete ove zemlje i recimo ja sad kazem da ja govorim bosanskim jezikom, ja ni na koji nacin ne ugrozavan nikog ko govori srpskim ili hrvatksim ili engleskim, njemackim,... ako shvatas logiku i slijed stvari. Dakle, postuj svoje i prihvati da moras postovati i tudje osjecaje, odluke i misljenje. To je sva mudrost. Lijep pozdrav. Takodjer, vec sam jednom poslala komentar, niste ga objavili i vidim da vrsite selekciju i objavljujete huskacke komentare i one sa najgorim uvredama ali normalan komentar sa argumentima i ljudskim pristupom ne zelite objaviti. Cisto da znate da ću vas prijaviti i RAK-u i Vijecu za online medije zbog ovog ponasanja. Jos jednom vam lijep pozdrav zelim.

Name

Dragan

10.01.2017 14:44

@Dijana: Informiši se ti malo o lingvističkim standardima koji moraju biti ispunjeni da bi se neki jezik smatrao autohtonim. To se uči na nekim malo kompleksnijim školama nego što su to kursevi o ljudskim pravima. Za početak, razmisli o tome zbog čega ne postoji švajcarski, kanadski, američki, australijski, brazilski, meksički...

Name

Dijana

10.01.2017 15:19

Dragane ti opet lupas po tamburi ocigledno ali nema ti vajde. Ovdje se ne radi o lingvistici i to o cemu ti pricas nema veze sa jezickom strukom, a i o tome usput sigurno sam kvalificiranija da govorim u odnosu na tebe. ti trvis opet o svom politickom stavu i ubijedjenju i vjerujem da ti nije lako ali zapitaj se sto tebe to toliko boli, sto te to tangira sto neko svoj jezik naziva imenom kako on/ona osjeca i vjeruje da tim jezikom govori, sta tebi ta osoba otima, sta ti oduzima, ti svoj jezik imas, siguran si u njega, sto se onda osjecas ugrozen? Shvati da neces nikog moci natjerati da prihvati naziv srpski ako on tako ne osjeca, bice ti lakse vjeruj, samo prihvati tu cinjenicu, a ti svoj jezik i dalje imas, na stranu sto u slucaju bosanskog da si se obrazovao kako treba i bez predrasuda mogao si naci na stotine dokaza koji govore u korist postojanja i tradicije bosanskog jezika jos od ranog 15. vijeka, pa iako mozda ja tim jezikom ne govorim, dakle ja se tako izjasnjavam i to je moj stav i autonomno pravo jer, lingivisticki kako ti kazes, mi svi pricamo jednim istim jezikom - jezikom kojem se razumijemo mi svi od Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, eh to ce ti svi lingvisti potvrditi, ali dovoljno sam razumna da procitam i shvatim argumente, ali to na kraju krajeva i nije bitno. opet kazem ti, svodi se na prava naroda i na prava pojedinca i ti ne mozes to nekome uskracivati jer ti je to uzaludno. Njeguj svoj jezik i obrazuj se - zivi i pusti druge da zive kako oni misle da trebaju.

Name

Dragan

10.01.2017 16:41

Dijana, odustajem... Ti ne vladaš osnovnim stvarima, a nešto bi da kažeš. U izvorima na koje se pozivaš naći ćeš i pojmove 'raški i dukljanski jezik'. Kako se zovu ti jezici danas?

Name

x

10.01.2017 17:17

Dragane@, molim te objasni nam to malo bolje sto si rekao. Zasto se "Svajcarski" ne zove "svajcarskim" jezikom. Eto mi ne znamo. Mnogo nas interesuje.

Name

lijan

10.01.2017 10:55

Debilcine narod se smrzava,vi supljirate!!!

ODGOVORITE
Name

REALAN

10.01.2017 12:05

Vi Poturice ga možete zvati kako hoćete, niko vam ne brani, jer ste navikli da živite u laži i da svoju djecu na lažima vaspitavate ali nemate pravo tražiti od nas da se pravimo ludi i da taj jezik nazivamo lažnim imenom. Zar vam nismo puno popustili nazivajući malo iskrivljeni SRPSKI bošnjačkim jezikom. Zato ako neki SRBIN glasa za ovo treba mu zabraniti ulazak u SRPSKU.

Name

Brzi

10.01.2017 10:55

Iz kog veka potice taj jezik.Vuk K. ga nikad nije spominjo.

ODGOVORITE
Name

Lelo

10.01.2017 11:07

Nije smio reci istinu, druže. Ako ne vjeruješ u činjenice to je druga stvar. U svakom slučaju, ovo je samo gubljenje vremena i skretanje pažnje sa pravih tema, kao što i sam znaš... LP

Name

ma idi lelo

10.01.2017 12:06

ustavom iz 1974 godine dobiste da se izjasnjavate kao muslimani zarad bratstva i jedinstva a sad trazite nekakav jezik bosnjacki

Name

Xx

10.01.2017 11:08

Kakav je to jezik neki seljacki jel to sto kazu gruhniga hitiga nješto haman ba

ODGOVORITE
Name

Podrinje

10.01.2017 11:25

Ne nego onaj gdje se govori uiti ga za uveta ili ljeb ili možda kufinja.

Name

re Xx

10.01.2017 11:26

Dovoljno da prohodas Banaj Lukom pa da cujes kakav se tu jezik prica. Bolje ti je da sutis.

Name

Bajke

10.01.2017 11:30

Ako im se dozvoli bosanski jezik, odmah ce ga nametnuti i nama i svima u bih. To im je cilj.

ODGOVORITE
Name

Re Bajke

10.01.2017 12:25

Pa taj bosanski si uvijek i pricao ako si se rodio u Banjaluci. Nisi pricao hrvatski ili srpski ekavski ili albanski. Sad odjednom vi bi da imate ruski ili kineski ko maternji. Svasta ces cuti.

Name

Sinny Boy

10.01.2017 13:09

Re bajke, bulazniš . Rođen sam u BL i nikada nisam govorio bosanskim jezikom jer on nije nikada ni postojao niti postoji sad. Govorili smo svi srpskim jezikom koji se zbog politike zvao srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik. Spomenuo si samo jednu varijantu srpskog jezika - srpski ekavica. A mi govorimo srpskim jezikom ijekavicom. Obe varijante se pišu latinicom i ćirilicom. Znači da imamo četri oblika srpskog jezika, ijekavica latinica, ijekavica ćirilica, ekavica ćirilica i ekavica latinica. A za bosanski jezik niko i nikada nije čuo. Kao kad bi u Krajini govorili krajiškim jezikom ili banjalučkim u BL.

Name

Sinny Boy

10.01.2017 11:38

Bosanski jezik?! Ha ha ha ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.01.2017 11:50

Bosnjaci muslimani govore srpskim jezikom i trebaju da budu zahvalni Vuku Karadzicu sto im je to omogucio a ko im je kriv sto nisu izmislili i stvorili svoj jezik evo npr neki vid arapskog jezika nego sada hoce da srpski jezik nazovu bosanski.Da zlo bude vece oni ga jos i nagrdjuju pa tako izmisljaju nemoguce rijeci poput njihovih bajnih lektora koji pojma nemaju pa umjesto kafa ili kava kazu kahva ili umjesto lako kazu lahko ili umjesto meko govore mehko.Ne treba dozvoliti skrnavljenje srpskog jezika i pisma i odlucno se tome treba suprostaviti kako ministarstvo obrazovanja republike srpske tako i druge institucije u republici srpskoj...

ODGOVORITE
Name

Gramatika

10.01.2017 12:30

Nadji na internetu otkad datira gramatika bosanskoga jezika pa procitaj sta je Vuk uradio..LP

Name

hm

10.01.2017 13:22

@gramatika... nije ti on pročitao knjigu u životu..da jeste, ne bi se tako sramotio.. dobar si mu savjet dao....neka vidi šta je Vuk uradio

Name

Zool

10.01.2017 13:00

Australija Amerika Kanada nemaju svoj jezik ali su bogate zemlje.Svajcarska nema problem da priča Francuski i Njemački i da ne postoji Švajcarski jezik nego samo naši idioti ovde o svemu prave probleme a narod ni blizu pomenutih zemalja ne živi dobro.

ODGOVORITE
Name

A

10.01.2017 13:02

DA MI MALO UČIMO AUSTRIJSKI JEZIK - da ne idem dalje , najbliže je !

ODGOVORITE
Name

još malo argumenata

10.01.2017 13:19

BUDIMSKI TURNIR IZ 1412. GODINE Jand Lugoš poljski hroničar opisuje budimski turnir kojeg je organizovao Sigismund Luksemburški 1412.godine. Na tom turniru Lugoš spominje samo 3 kralja, a među njima i bosanskog kralja Tvrtka II. Hrvatske i srpske vladare spominje sa manjim titulama, kod Hrvata knez, a kod Srba despot, jer nisu bili samostalni, već vazali Ugarske i Bosne u tom periodu. Također treba obratiti pažnju na popis biskupa. Samo kod Bosne se ne spominje biskup, jer u stvari nije postojao u tom periodu, a spominje se i zagrebački i srpski. Bosna nije ni tada bila katolička niti pravoslavna, već zemlja Crkve bosanske, i njenih dobrih Bošnjana. p.s. dozvoljavate korištenje izraza "poturica"..a moj komentar nećete objaviti.. ozbiljno razmišljam da vas portal prijavim nadležnim tijelima za medije zbog govora mržnje...naravno sa pratećom dokumentacijom i dokazima koji su pohranjeni ...;) Zasto se bojite istine,ona ce prije ili kasnije isplivati na površinu? nikog ne vređam,samo želim ovakvima kao "Dragan" pokazati koliko su nepismeni i koliko ne poznaju istoriju Bosne i njenih naroda

ODGOVORITE
Name

a

10.01.2017 13:53

KAD BI TEBE NEKO TLAČIO I HARAČIO PET STOTINA GODINAAAAA I TI BI SE POTURČIO JOŠ JEDNOM ????

Name

Pipi

10.01.2017 14:11

Koji su to jezik ucili i pricali ? Bosanski sigurno nisu pa sad izmisljaju rijeci i dodaju - ubacuju slova.Po stare dane moraju da uce.

ODGOVORITE
Name

За Дијану

10.01.2017 14:41

И ја сам Дијана дијете ове земље. Лијепо је кад видим да је неко за равноправност и различитост. Наравно да ником не треба да смета шта неко како зове. Али исто тако не треба никоме да смета шта ко слави...е ту је проблем госпођо. У суштини кад су права Срба у питању, немају никаква права....

ODGOVORITE
Name

Dragi gospodine,

10.01.2017 15:33

Pa upravo ono sto sam govorila ide u prilog da nikome i ne treba da smeta, upravo suprotno, treba da nam je drago i da se medjusobno postujemo i obilazimo i njegujemo sve nase praznike i slave, i vjerske i one druge vrste i vjerujte tada bi nam sve bilo radosnije i toplije i pozitivnije, sto smo vidjeli na primjeru od jucer. Kakav je to praznik kad smo usamljeni, kada tjeramo inat nasim komsijama, kad oni nisu bili tu da se radujemo skupa, kada niko ne uvazava to sto radimo to opravdano jer sebe izolujemo od svih i to sami radimo. Sreca i zadovoljstvo dolazi i iz toga da nas drugi i nasi sugradjani postuju. Ali, probajte shvatiti o cemu pricam i o cemu je i bila odluka Ustavnog suda, dakle ni po koju cijeni nije bila ideja da se zabranjuje nekome slava, jer to je nesto vase i vase porodice, vase kuce, to je vasa vjera i vjerujte i oni pravi vjernici, muslimani ili krscani to najbolje razumiju, ali ne moze drzavna, entitetska, dakle sekularna ustanova u multietnickoj drzavi gdje njeni narodi bi trebali da imaju ista prava po Ustavu, imati i slaviti slavu i svece. Kakva je to logika da skola, zgrada, ucionica, most, ili sta sve ne kako rekoh ranije, imaju svoje slave. Pa jel mi to onda zelimo biti vjerska drzava, kao Iran recimo? To je sva bit, sve najbolje vam zelim.

Name

За Дијану

10.01.2017 18:23

Разумијемо ми тебе врло добро и о чему пишеш и мало је зачуђујуће како је могућ аутопут 1.март а није 9.јануар? Како је могућа прослава Дана Независности (а познато је да су само два народа била за исту) а није могућ дан РС? Како је могуће да се забрањују дједа-Мразеви у мултиетничкој БиХ? Како је могуће да један народ није конституиван у Федерацији БиХ? Како је могуће да је 90-ак надлежности пренешено са РС на БиХ? Како је могуће низ ствари које су нереалне и које су урађене? Можемо ми овде до сутра паметовати али ништа ми постићи нећемо јер ће у овој држави увијек неко бити против неког. Тако је од памтивијека и то нам је у крви. Више се радујемо туђој несрећи него својој срећи. Више гледамо да другима нешто ускратимо него себи да обезбједимо. Ово је поднебље затровано мржњом и џаба нама приче о било чему јер смо увијек незадовољни и увијек ћемо радити на штету других без обзира о чему се ради. Мени лично не смета назив језика "босански" али смета ми што би се за коју годину хтјело то наметати и другима који тако не желе. Како ја да славим Дан независности БиХ кад то не желим јер то сматрам преваром према једном конституивном народу тада.

Name

Samir

10.01.2017 15:41

Bosanci su pricali i prije vuka

ODGOVORITE