Да ли знате шта значи "ОК"?

"ОК" је универзална реч која долази из енглеског језика - америчког сленга, а означава термин "све је у реду". ОК је израз који је без сумње освојио свет.

Свијет 10.01.2017 | 10:01
Да ли знате шта значи "ОК"?
Користе га не само Американци и Британци, већ сви људи на планети.

Иако порекло овог израза није сасвим утврђено, постоји неколико теорија о његовом настанку.

Прво писмено коришћење израза "ОК" догодило се у суботу, 23. марта 1839. године, када је у бостонским новинама Бостон морнинг пост изашао текст о сатиричкој организацији названој "Анти-Белл Рингинг Социетy":

Разлог писања "О.К." као синонима за "алл цоррецт" (све је у реду, све тачно) и није тако чудан ако се узму у обзир језички трендови који су владали тих година.

Намерно писање правописно нетачних скраћеница, у овом случају за "алл цоррецт" - коришћење израза "олл коррект" - било је изузетно модерно и "кул’" тих година. Управо се тада родило мноштво таквих скраћеница за које може да се твди да су претеча данашњим ОМГ, ЛОЛ и сл.

Почетни тренд скраћивања израза употребом њихових почетних слова, као нпр. и.с.б.д (ит схалл бе доне), р.т.б.с (ремаинс то бе сеен), као и с.п. (смалл потатоес)... временом је требало унапредити, тако је тих дана постало модерно скраћивање израза употребом њихових иницијалних слова, без обзира на правопис. Међу популарнијим изразима тих дана био је и о.w. као скраћеница за "алл ригхт" (олл wрите).

Израз "алл цоррецт" добио је тада своју модерну скраћеницу. Оно што чуди је да се од свих израза "ОК" одржао најдуже, а након преласка америчких граница, завладао је светом.

Извор: Радиосарајево
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Значи

10.01.2017 09:45

У дане када не би било убијених ратника у извјештајима би се сатвљало Нулла Киллед и стављало се нула К тј 0К. послије је 0 прешла у О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осмјех од јутра

10.01.2017 10:10

о.к. ја ниста не заборављам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

оwри

10.01.2017 11:15

Чудно зр то није додик измислио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

11.01.2017 05:08

Није Тацно. Америцки предсједник Линколн, инаце био слаб са превописом, када је потписивао документе послије цитања уносио је Комментаре руком. Ако је све било уреду требао је писати Алл корект он је писао ол корект па се свело на ОК

ОДГОВОРИТЕ