Da li znate šta znači "OK"?

"OK" je univerzalna reč koja dolazi iz engleskog jezika - američkog slenga, a označava termin "sve je u redu". OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svet.

Svijet 10.01.2017 | 10:01
Da li znate šta znači "OK"?
Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako poreklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Prvo pismeno korišćenje izraza "OK" dogodilo se u subotu, 23. marta 1839. godine, kada je u bostonskim novinama Boston morning post izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj "Anti-Bell Ringing Society":

Razlog pisanja "O.K." kao sinonima za "all correct" (sve je u redu, sve tačno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za "all correct" - korišćenje izraza "oll korrekt" - bilo je izuzetno moderno i "kul’" tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d (it shall be done), r.t.b.s (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)... vremenom je trebalo unaprediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih inicijalnih slova, bez obzira na pravopis. Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za "all right" (oll write).

Izraz "all correct" dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza "OK" održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svetom.

Izvor: Radiosarajevo
Foto: Thinkstock

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Znači

10.01.2017 09:45

U dane kada ne bi bilo ubijenih ratnika u izvještajima bi se satvljalo Nulla Killed i stavljalo se nula K tj 0K. poslije je 0 prešla u O

ODGOVORITE
Name

Osmjeh od jutra

10.01.2017 10:10

o.k. ja nista ne zaboravljam .

ODGOVORITE
Name

owri

10.01.2017 11:15

Čudno zr to nije dodik izmislio

ODGOVORITE
Name

OK

11.01.2017 05:08

Nije Tacno. Americki predsjednik Linkoln, inace bio slab sa prevopisom, kada je potpisivao dokumente poslije citanja unosio je Kommentare rukom. Ako je sve bilo uredu trebao je pisati All korekt on je pisao ol korekt pa se svelo na OK

ODGOVORITE