Српкиња најбољи психолог на Флориди

Љубица Ћирић (35) отишла је у Америку као млада атлетичарка, а данас је један од водећих психолога на Флориди.

Свијет 10.01.2017 | 08:33
Српкиња најбољи психолог на Флориди
Као перспективна тркачица на 100 метара и наша јуниорска репрезентативка, ова Новосађанка је добила атлетску стипендију због које је 1998. године стигла у далеку Аризону.
 
Данас у Палм Бичу на Флориди људи је препознају као водећег психолога, директорку едукација и иновација у “Комјунити партнерсу”, државној установи која се бави инклузијом проблематичне деце, породицом и сузбијањем насиља, уз још 46 различитих социјалних програма. За свој рад са децом склоном самоубиствима, проглашена је за “Хероја медицине” у овом америчком граду од 1,5 милиона становника. Њена велика брига је људска траума, која је последњих година, како каже, попримила размере пандемије.

"Завршила сам социјалну медицину, магистрирала психотерапију, докторирала психологију и почела да радим у затвору за адолесценте. Посао ми је био да их поново укључим у друштво. Али увек ме интересовало да се њима бавим пре него што стигну у затвор. То ме је довело до тога да радим са децом склоном суициду" каже Ћирићева, коју смо прекинули у њеном зимском одмору.



Убрзо је стигла у “Комјунити партнерс”, где тренутно има око 500 запослених, а поред осмишљавања нових програма, обучава и 40 психотерапеута. Остало време често користи за психотерапије са девојчицама које су у Америци завршиле као бело робље. Највећи успех јој је каже социјални програм који тренутно води у једном од најгорих насеља Палм Бича, али и читаве Америке.

"Нисмо дошли код њих и рекли им шта треба да раде како би решили своје проблеме, као што су насиље или криминал. Прво смо окупили све државне службе, од социјалних радника до полицајаца и након тога смо те угрожене људе питали шта они желе да урадимо како би им било боље. На тај начин већи део заједнице укључили смо у проблем. За само шест месеци број позива полицији смањио се за 80 одсто" прича наша саговорница.

Рецепт за успех је, тврди, једноставан: воли оно што ради и воли људе. Једино што на Флориди не воли је храна и то што све мора да се обавља аутомобилом. У Нови Сад долази два пута годишње. Пре него што крене на ритуалне кафе, те у шетњу Кејом или по Тврђави, прво отвори прозор и погледа свој стадион - “Карађорђе”.

Извор: Блиц
Фото: Ненад Михајловић / РАС Србија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Робин Худ

10.01.2017 09:51

Добро је, ријешили смо се још једне образоване особе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарма

10.01.2017 10:35

Свака част !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

10.01.2017 11:06

А шта вреди кад је на Флориди.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду. Диплсоцп.

11.01.2017 11:32

Привукао ме интересантан наслов, мислио сам, бозе о акавиј ли се особи ради, о каквом струцњаку, о којој врсти посла. Наслов ме је привукао јер сам и сам социјални психолг са западноевропског факултета и управо радим са истом циљном групом. Радим у дрзавној установи која се такодје бави инклузијом проблематицне дјеце, са дјецом ометеном у развоју, хиперактивном и аутистицком дјецом. Дрзим едукативне семинаре за родитеље и младје колеге. Овај посао је веома стресан и напоран и није за "хвасијављење". Наиме, интересантно је како смо ми Балканци склони "хвалисављењу", а посебно ако "успијемо" на Западу. Нас народ у старом завицају добијају утисак како смо ми генијалци и неријетно цуда стварамо на Западу. Запад само цека на нас, да им "показемо" како се ради. Мени никад не би пало на памет да се хвалим занимањем које обављам, а поготово не да казем да сам њабољи психолог, управо јер то занимање није нимало за хвалу. Овај посао се мозе цак и лако добити, јер га многи због своје тезине избјегавају. У овом послу је највеца флуктуација радног особља.

ОДГОВОРИТЕ