Srpkinja najbolji psiholog na Floridi

Ljubica Ćirić (35) otišla je u Ameriku kao mlada atletičarka, a danas je jedan od vodećih psihologa na Floridi.

Svijet 10.01.2017 | 08:33
Srpkinja najbolji psiholog na Floridi
Kao perspektivna trkačica na 100 metara i naša juniorska reprezentativka, ova Novosađanka je dobila atletsku stipendiju zbog koje je 1998. godine stigla u daleku Arizonu.
 
Danas u Palm Biču na Floridi ljudi je prepoznaju kao vodećeg psihologa, direktorku edukacija i inovacija u “Komjuniti partnersu”, državnoj ustanovi koja se bavi inkluzijom problematične dece, porodicom i suzbijanjem nasilja, uz još 46 različitih socijalnih programa. Za svoj rad sa decom sklonom samoubistvima, proglašena je za “Heroja medicine” u ovom američkom gradu od 1,5 miliona stanovnika. Njena velika briga je ljudska trauma, koja je poslednjih godina, kako kaže, poprimila razmere pandemije.

"Završila sam socijalnu medicinu, magistrirala psihoterapiju, doktorirala psihologiju i počela da radim u zatvoru za adolescente. Posao mi je bio da ih ponovo uključim u društvo. Ali uvek me interesovalo da se njima bavim pre nego što stignu u zatvor. To me je dovelo do toga da radim sa decom sklonom suicidu" kaže Ćirićeva, koju smo prekinuli u njenom zimskom odmoru.Ubrzo je stigla u “Komjuniti partners”, gde trenutno ima oko 500 zaposlenih, a pored osmišljavanja novih programa, obučava i 40 psihoterapeuta. Ostalo vreme često koristi za psihoterapije sa devojčicama koje su u Americi završile kao belo roblje. Najveći uspeh joj je kaže socijalni program koji trenutno vodi u jednom od najgorih naselja Palm Biča, ali i čitave Amerike.

"Nismo došli kod njih i rekli im šta treba da rade kako bi rešili svoje probleme, kao što su nasilje ili kriminal. Prvo smo okupili sve državne službe, od socijalnih radnika do policajaca i nakon toga smo te ugrožene ljude pitali šta oni žele da uradimo kako bi im bilo bolje. Na taj način veći deo zajednice uključili smo u problem. Za samo šest meseci broj poziva policiji smanjio se za 80 odsto" priča naša sagovornica.

Recept za uspeh je, tvrdi, jednostavan: voli ono što radi i voli ljude. Jedino što na Floridi ne voli je hrana i to što sve mora da se obavlja automobilom. U Novi Sad dolazi dva puta godišnje. Pre nego što krene na ritualne kafe, te u šetnju Kejom ili po Tvrđavi, prvo otvori prozor i pogleda svoj stadion - “Karađorđe”.

Izvor: Blic
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Robin Hud

10.01.2017 10:51

Dobro je, riješili smo se još jedne obrazovane osobe.

ODGOVORITE
Name

sarma

10.01.2017 11:35

Svaka čast !

ODGOVORITE
Name

Blagoje

10.01.2017 12:06

A šta vredi kad je na Floridi.!

ODGOVORITE
Name

Du. Diplsocp.

11.01.2017 12:32

Privukao me interesantan naslov, mislio sam, boze o akavij li se osobi radi, o kakvom strucnjaku, o kojoj vrsti posla. Naslov me je privukao jer sam i sam socijalni psiholg sa zapadnoevropskog fakulteta i upravo radim sa istom ciljnom grupom. Radim u drzavnoj ustanovi koja se takodje bavi inkluzijom problematicne djece, sa djecom ometenom u razvoju, hiperaktivnom i autistickom djecom. Drzim edukativne seminare za roditelje i mladje kolege. Ovaj posao je veoma stresan i naporan i nije za "hvasijavljenje". Naime, interesantno je kako smo mi Balkanci skloni "hvalisavljenju", a posebno ako "uspijemo" na Zapadu. Nas narod u starom zavicaju dobijaju utisak kako smo mi genijalci i nerijetno cuda stvaramo na Zapadu. Zapad samo ceka na nas, da im "pokazemo" kako se radi. Meni nikad ne bi palo na pamet da se hvalim zanimanjem koje obavljam, a pogotovo ne da kazem da sam njabolji psiholog, upravo jer to zanimanje nije nimalo za hvalu. Ovaj posao se moze cak i lako dobiti, jer ga mnogi zbog svoje tezine izbjegavaju. U ovom poslu je najveca fluktuacija radnog osoblja.

ODGOVORITE