Апокалиптична ситуација у Европи

Неколико десетина умрлих, смрзнуте ријеке, отказани летови и саобраћајне несреће само су неке од посљедица високог снијега и веома ниских температура који су потпуно оковали Европу, јављају агенције.

Свијет 10.01.2017 | 07:54
Апокалиптична ситуација у Европи
У Пољској је само у токо једног дана због ниских температура умрло 10 особа, а од почетка новембра хладни талас однио је чак 65 живота.

Температура на сјеверу Грчке достигла је -18 степени, а многи дијелови земље прекривени су снијегом.

У појединим регионима затворене су школе, прекинуте телефонске линије и снабдијевање водом и струјом. Грчка острва су сасвим неприпремљена за снијег, а на Лезбосу вожња није могућа без ланаца за снијег, док је на Евији снијег достигао висину од два метра.

У Чешкој се смрзло најмање шест особа, а у Италији, гдје је веома отежан друмски, жељезнички ваздушни и поморски саобраћај, најмање осам. Швајцарска полиција је саопштила да су двије особе погинуле, а двије озбиљно повријеђене када је возило којим су путовали проклизало и котрљало се алпским путем више од 200 метара.

Дуж хрватског приморја, ненавикнутог на овако ниске температуре, мраз и јак ветар заледили су цијеви па је на хиљаде кућа остало без воде. Обустављен је ваздушни и поморски саобраћај, а на снази је и забрана сабраћаја преко мостова.

Температуре у Дубровнику и Сплиту пале су на -7, море се замрзло у плићим заливима, а јак вјетар оборио је многе древне борове и маслине дуж обале.

У Албанији су од мраза у посљедња три дана преминуле најмање четири особе, а на десетине села на сјеверу земље су потпуно одесјечена. У многим градовима, укључујући и Тирану уведене су рестрикције воде и струје и обустављена настава.

Око 2.000 домова на сјевероистоку Бугарске остало је без снабдијевања електричном енергијом, а због велике количине снијега школе широм земље су затворене. Покушаји путара да допру до удаљених села отежани су јаким вјетром. Градоначелница Букурешта Габријела Фиреа рекла је да ће затворенике из два затвора послати на улице како би чистили коловозе заједно са полицијом за разбијање демонстрација.

Министар енергетике Тома Петку рекао је да је Румунија одбила захтјев Бугарске за помоћ у електричној енергији, јер је елекромрежа Румуније већ преоптерећена.

У Москви су умрле двије, а 190 особа потражило је медицинску помоћ због хипотермије. По подацима руске метеоролошке службе, 6. јануар је са -31 био нахладнији дан у Москви од 1987. године, док је у градовима на Уралу температура пала на -35.

У Истанбулу је јуче отказано 277 летова, школе у највећем граду Турске и даље су затворене, линије трајекта су у прекиду, а радно вријеме запослених у јавном сектору је скраћено.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

10.01.2017 10:07

А сад у маниру коментатора са овог портала: Крив је Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

10.01.2017 12:48

Он ко други