Apokaliptična situacija u Evropi

Nekoliko desetina umrlih, smrznute rijeke, otkazani letovi i saobraćajne nesreće samo su neke od posljedica visokog snijega i veoma niskih temperatura koji su potpuno okovali Evropu, javljaju agencije.

Svijet 10.01.2017 | 07:54
Apokaliptična situacija u Evropi
U Poljskoj je samo u toko jednog dana zbog niskih temperatura umrlo 10 osoba, a od početka novembra hladni talas odnio je čak 65 života.

Temperatura na sjeveru Grčke dostigla je -18 stepeni, a mnogi dijelovi zemlje prekriveni su snijegom.

U pojedinim regionima zatvorene su škole, prekinute telefonske linije i snabdijevanje vodom i strujom. Grčka ostrva su sasvim nepripremljena za snijeg, a na Lezbosu vožnja nije moguća bez lanaca za snijeg, dok je na Eviji snijeg dostigao visinu od dva metra.

U Češkoj se smrzlo najmanje šest osoba, a u Italiji, gdje je veoma otežan drumski, željeznički vazdušni i pomorski saobraćaj, najmanje osam. Švajcarska policija je saopštila da su dvije osobe poginule, a dvije ozbiljno povrijeđene kada je vozilo kojim su putovali proklizalo i kotrljalo se alpskim putem više od 200 metara.

Duž hrvatskog primorja, nenaviknutog na ovako niske temperature, mraz i jak vetar zaledili su cijevi pa je na hiljade kuća ostalo bez vode. Obustavljen je vazdušni i pomorski saobraćaj, a na snazi je i zabrana sabraćaja preko mostova.

Temperature u Dubrovniku i Splitu pale su na -7, more se zamrzlo u plićim zalivima, a jak vjetar oborio je mnoge drevne borove i masline duž obale.

U Albaniji su od mraza u posljednja tri dana preminule najmanje četiri osobe, a na desetine sela na sjeveru zemlje su potpuno odesječena. U mnogim gradovima, uključujući i Tiranu uvedene su restrikcije vode i struje i obustavljena nastava.

Oko 2.000 domova na sjeveroistoku Bugarske ostalo je bez snabdijevanja električnom energijom, a zbog velike količine snijega škole širom zemlje su zatvorene. Pokušaji putara da dopru do udaljenih sela otežani su jakim vjetrom. Gradonačelnica Bukurešta Gabrijela Firea rekla je da će zatvorenike iz dva zatvora poslati na ulice kako bi čistili kolovoze zajedno sa policijom za razbijanje demonstracija.

Ministar energetike Toma Petku rekao je da je Rumunija odbila zahtjev Bugarske za pomoć u električnoj energiji, jer je elekromreža Rumunije već preopterećena.

U Moskvi su umrle dvije, a 190 osoba potražilo je medicinsku pomoć zbog hipotermije. Po podacima ruske meteorološke službe, 6. januar je sa -31 bio nahladniji dan u Moskvi od 1987. godine, dok je u gradovima na Uralu temperatura pala na -35.

U Istanbulu je juče otkazano 277 letova, škole u najvećem gradu Turske i dalje su zatvorene, linije trajekta su u prekidu, a radno vrijeme zaposlenih u javnom sektoru je skraćeno.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

10.01.2017 10:07

A sad u maniru komentatora sa ovog portala: Kriv je Dodik!

ODGOVORITE
Name

simo

10.01.2017 12:48

On ko drugi